Proiecte publice
Investiție de urgență la Pașcani: lucrările la A7 și A8 forțează ApaVital să suplimenteze sursele de apă
ApaVital va cheltui peste 11 milioane lei pentru achiziția unei stații de tratare a apei potabile care va deservi municipiului Pașcani: intenția operatorului este de a reduce din întreruperile frecvente ale sistemului de alimentare în contextul construirii autostrăzile A7 și A8.
„Se dorește achiziționarea unei Stații de tratare a apei potabile în Municipiul Pașcani care va aduce beneficii prin asigurarea a două surse de apă independente pentru municipiul Pașcani ce se pot suplini în cazul apariției unor avarii”, potrivit ApaVital. În acest sens, operatorul a relansat o licitație, procedura anterioară fiind anulată din lipsă de ofertanți.
Operatorul spune că, în anul 2024, au avut loc întreruperi frecvente în alimentarea cu apă a Pașcaniului ca urmare a lucrărilor de construcție a noii infrastructuri rutiere din regiune (autostrăzile A7 și A8) ce au afectat conductele de transport a apei de la sursa Moțca către Pașcani.

„Totodată, în perioada 2023 – prezent, pe fondul secetei pedologice prelungite ce afectează regiunea Moldovei, s-a remarcat scăderea drastică a debitelor de apă furnizate de către sursele subterane Moțca și Zorănești – Timișești, determinând operatorul să apeleze la surse de suprafață”, se precizează în caietul de sarcini al achiziției.
Stația de tratare a apei potabile va avea o capacitate nominală de 500 metri cubi/oră și va utiliza o nouă sursă de apă – râul Siret. „În prezent, râul Siret este exploatat pentru potabilizare în județul Botoșani. Stația de tratare va permite, prin amplasamentul în zona de est a municipiului, o mai bună deservire a zonei industriale a mun. Pașcani”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.
Achiziția stației de tratare aduce operatorului avantaje precum: creșterea debitului de apă potabilă produsă și livrată la nivelul ApaVital cu crica 4 milioane metri cubi/an, reducerea întreruperilor în furnizarea apei în Pașcani, alimentarea orașului din două surse de apă independente, susținerea mai bună a industriei din municipiu în vederea dezvoltării durabile sau reducerea presiunii pe celelalte stații de tratare.
