Proiecte publice
Investiții de 90 milioane euro în sistemul de termoficare: au fost semnate contractele
Ministerul Dezvoltării a semnat două contracte de finanțare pentru investiții în sistemul de termoficare a Iașului. Cele două proiecte au o valoare totală de peste 440 milioane lei (circa 90 milioane euro), iar cea mai mare parte a sumei este asigurată din fonduri guvernamentale.
„La Iași, proiectele vizează realizarea unor surse de producere de energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, care vor funcționa cu gaze naturale și cazane de apă fierbinte pentru acoperirea vârfului de consum din cadrul CET II Holboca și CET I Iași”, conform unei informări a autorității centrale.
Pe lista orașelor care au primit fonduri se mai numără Arad, Bacău, Botoșani Oradea, Nehoiu (jud. Buzău), Constanța, Motru (jud. Gorj), Vâlcea, București și Brad (jud. Hunedoara). În total, au fost alocate peste 2 miliarde lei de la bugetul de stat și alte 335 milioane lei de la Fondul pentru Mediu. Deocamdată au fost semnat contractele doar pentru Iași și Bacău.
Ce prevăd proiectele de la Iași
Primul proiect, în valoare de 193 milioane lei (din care 120 milioane provin din finanțare guvernamentală), presupune instalarea unor noi echipamente de cogenerare de înaltă eficiență la CET I Iași, în zona Tudor Vladimirescu. Soluția tehnică prevede utilizarea unor motoare pe gaz, cu funcționare flexibilă, ce vor asigura o capacitate termică totală instalată de 21 MW.
Noile cazane vor funcționa pe bază de gaz natural și vor permite, încă de la început, un amestec care poate conține până la 20% hidrogen. În plus, echipamentele sunt proiectate astfel încât, pe viitor, să poată fi adaptate pentru arderea unui gaz cu un conținut de hidrogen de până la 100%.
Al doilea proiect, cu o valoare estimată la 250 milioane lei (155 milioane lei din fonduri guvernamentale), vizează modernizarea CET II Holboca prin trecerea de la utilizarea de huilă la gaze naturale. În cadrul acestui proiect vor fi instalate opt unități de cogenerare „H2 Ready”, fiecare cu o capacitate de 3,52 MW termici.
Prin implementarea ambelor proiecte, autoritățile estimează că, începând cu anul 2028, peste 80% din energia termică produsă în municipiu va proveni din cogenerare de înaltă eficiență, utilizând inclusiv resurse regenerabile.
