Connect with us

Investiții inovatoare într-o comună din județ: bănci și stații de autobuz cu dotări de tip smart city

statie de autobuz autonoma
Model de stație „inteligentă” de autobuz

Smart City

Investiții inovatoare într-o comună din județ: bănci și stații de autobuz cu dotări de tip smart city

Primăria Ungheni a lansat o licitație pentru achiziție de „mobilier urban inteligent”, în cadrul unui proiect finanțat prin intermediul PNRR. Intenția autorității locale este de a achiziționa bănci „inteligente” și să amenajeze stații „inteligente” de autobuz. Valoarea investiției se ridică la circa 700.000 lei.

„Prin această investiție se urmărește achiziționarea de produse care contribuie la îmbunătățirea mobilității locale, respectiv a managementului urban, prin achiziționarea de mobilier urban inteligent. În contextul actual, orice comunitate locale necesită o abordare integrată susținută de dezvoltarea unui sistem de management inteligent al tehnologiei informației și comunicațiilor”, arată Primăria Ungheni în documentația de atribuire a contractului.

smart bench - banca inteligenta la Iasi
Un tip de bancă „inteligentă” a fost montat în 2018 pe pietonalul Ștefan cel Mare – banca are panou fotovoltaic, iar trecătorii își pot încărca telefonul cu un cablu USB. Dotările prevăzute la Ungheni sunt net superioare față de bancă de la Iași

La Ungheni vor fi achiziționate opt bănci „inteligente” și vor fi amenajate cinci stații de autobuz cu dotări de tip smart city, iar una dintre acestea va fi dotată și cu un sistem de energie fotovoltaic. Printre altele, fiecare bancă va avea porturi USB, încărcătoare wireless și fast charge, panou fotovoltaic, internet Wi Fi și senzori de monitorizare.

„Stația inteligentă are o structură modulară, fiind alcătuită din elemente metalice, panouri de sticlă securizată și tratată UV, cu zona de șezut altcătuită din lemn nobil, de esență tare (stejar, gorun) sau lemn tropical (jatoba, okoume, izombe) tratat termic și UV, pentru utilizare exterioară”, se arată în caietul de sarcini.

Fiecare stație va avea dotări precum: cameră video de supraveghere, panou touchscreen, router Wi Fi, priză dublă USB, porturi USB, sistem audio și senzori pentru temperatură și lumină ambientală. „Eranul touchscreen va permite rularea aplicațiilor pentru utilizatori și cetățeni precum și afișarea informațiilor livrate de senzori, prin urmare trebuie instalat sistem Windows sau Linux”, se mai precizează în documentație. Una dintre stații va avea și un sistem cu patru panouri fotovoltaice.

Valoarea achiziției se ridică la aproape 700.000 lei, iar furnizorii pot depune oferte cel târziu pe 25 octombrie. Criteriile de atribuire sunt prețul ofertei (40%) și garanția suplimentară acordată produselor (60%).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Smart City

To Top