Connect with us

Aplicație „smart” pentru Iași la costuri pe măsură: 150.000 euro

Smart City

Aplicație „smart” pentru Iași la costuri pe măsură: 150.000 euro

Primăria Iași vrea să integreze toate aplicațiile existente (cele oficiale) în relație cu serviciile administrației publice locale și să integreze noi funcționalități într-o nouă aplicație mobilă, unică, care să cuprindă facilități de la turism și până la plata taxelor.

Licitația este deja în curs, iar firmele interesate pot depune oferte până pe 28 iunie. Valoarea contractului este estimată la 700.000 lei, iar banii ar urma să fie asigurați prin intermediul unei axe de finanțare europene. Serviciile incluse în aplicație vor fi în domenii precum: mobilitate, mediu, guvernare locală, sănătate, educație, turism, date deschise și alte componente punctuale.

În caietul de sarcini întocmit de Direcția de digitalizare a Primăriei se precizează că au fost analizat funcționalități incluse în alte aplicații similare din lume, fiind nominalizate cele existente în Bruxelles („My Brusseles”), Hong Kong („iAM Smart”), Singapore („Smart Nation”), Zurich („Zurich Smart”), New York („Go City”), Seul („Smart City Korea”), Londra („London Official”) sau Dubai („DubaiNow”).

Audiențe video cu primarul, vicii și funcționari

O funcționalitate solicitată de Primărie, prin caietul de sarcini, este ca aplicația să ofere posibilitatea ținerii de audiență video între angajați ai Primăriei, inclusiv conducerea, și utilizatori. „Cetățeanul se înscrie la audiențe, completând un formular prin care comunică datele de contact și problema pentru care solicită audiență. Cel la care s-a solicitat audiența, își face programul stabilind data și ora când va răspunde la fiecare audiență solicitată. Prin intermediul aplicației, se transmite data și ora când va fi efectuat apelul video pentru audiență”, se precizează în caietul de sarcini.

Printre alte funcționalități disponibile pentru cetățeni se numără: plata taxelor locale, plata utilităților, sesizări online, solicitare servicii online, programări auto, urmărire stadiu solicitare depusă, bugetare participativă sau vizionarea ședințelor Consiliului Local, alături de posibilitatea audiențelor online.

Primăria are în plan și integrarea unor aplicații existente: Tranzy (date despre circulația vehiculele CTP), Uppark (parcări), taxi și platformele de transport alternativ („ride-sharing”, inclusiv trotinete și biciclete).

De asemenea, vor fi disponibile informații despre șantiere (inclusiv cu recomandări de trafic pentru rute alternative de transport), avize primite de la Poliția Rutieră pentru noi măsuri în trafic, informații de la Serviciul Parcări (noi locuri, moduri de plată, licitații etc.) și alte tipuri de informații care vor fi considerate utile.

Pe partea de mediu, utilizatorii vor putea consulta în timp real calitatea aerului cu ajutorul datelor provenite de la senzorii montați de Primărie pe raza orașului. În același timp, serviciile Salubris vor fi integrate în aplicație: printre altele, cetățenii vor putea afla intervalele de ridicare a gunoiului, vor putea depune solicitări sau vor putea urmări, în timp real, unde se află un vehicul al operatorului.

Alte componente vizează sistemul sanitar (programări pentru consultări și să fie primite rezultate la diverse analize), sistemul de educație (localizarea școlilor, catalog electronic (acolo unde există), date de contact și facilități de comunicare directă între școală și cetățean) și, nu în ultimul rând, turismul.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Smart City

To Top