Repere istorice
Lista monumentelor istorice restaurate cu bani UE
Zeci de monumente istorice sunt restaurate în zona de nord-est a țării cu bani de la Uniunea Europeană. Pe linia de finanțare pentru restaurarea patrimoniului cultural a fost înregistrată cea mai mare concurență la nivel regional. În total, 33 de proiecte au prins până acum finanțare, iar valoarea totală se ridică la peste 435 milioane lei (dacă includem și TVA, valoarea trece de 100 milioane euro).
La finalul acestui text, puteți consulta lista integrală a monumentelor istorice care sunt reabilitate în această perioadă din toate județele regiunii, alături de beneficiari și valoarea proiectului.
Cu toate că la deschiderea apelurilor de proiecte, Iașul era codaș la nivel regional, acum a ajuns lider cu 13 proiecte în valoare de 191 milioane lei. Lista celor 13 proiecte implementate în județul Iași: Baia Turcească, Palatul Cantacuzino – Pașcanu (Pașcani), Mănăstirea Frumoasa, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” (Episcopia Romano – Catolică), Mănăstirea Bârnova, Palatul Braunstein, fosta Chestură („Casa Muzeelor” din str. Vasile Alecsandri, mun. Iași), Parohia Bărboi, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul „Vasile Pogor”, Muzeul „Nicolae Gane”, Biserica Vovidenia și Casa Dosoftei.
Fără bani europeni, este foarte puțin probabil ca monumentele istorice enumerate mai sus să fi fost reabilitate cu alte surse de finanțare. Unele dintre obiective se aflau într-o stare avansată de degradare: Baia Turcească, Mănăstirea Bârnova, Muzeul de Istorie Naturală sau Palatul Braunstein.
La toate obiectivele enumerate mai sus sunt în desfășurare lucrările de restaurare, primul proiect finalizat la nivel regional vizând restaurarea Casei Dosoftei din municipiul Iași, așa cum apix.ro a scris săptămâna trecută.
Topul județelor din regiune, după număr proiecte și valoarea acestora:
Principala linie de finanțare a celor 33 de proiecte la nivel regional a fost axa prioritară 5, prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.
Banii alocați inițial s-au dovedit insuficienți pentru „apetitul” beneficiarilor în accesarea fondurilor și, ulterior, au fost făcute suplimentări. De asemenea, unele proiecte au fost finanțate și pe prioritatea de investiții 5.2 unde cea mai mare parte a fondurilor a fost direcționată pentru spații verzi (în cazul acestei linii de finanțare are și Bacăul proiecte câștigate).
Lista integrală a proiectelor privind restaurarea de monumente istorice de la nivelul regiunii: