Trafic
Lista străzilor cu prioritate la asfaltare în acest an: licitațiile de lucrări au fost lansate
Primăria a scos la licitație modernizarea a 15 străzi. Lungimea totală a arterelor de circulație este de peste 9 km, iar valoarea estimată a contractelor este de aproape 37 milioane lei, fără TVA. În cazul tuturor procedurilor (străzile fac obiectul a trei licitații), ofertele de la constructori sunt așteptate de Primărie până la mijlocul lunii septembrie.
Potrivit informațiilor publicate în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), toate cele 15 străzi trebuie finalizate pe parcursul a 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Cele mai multe artere care vor fi reabilitate sunt din zona Copou, iar restul din Păcurari, Cicoarei, Țicău și Tătărași.
Un prim lot este format din opt străzi, în lungime totală de 2,3 km: Văscăuțeanu (319 metri), Victor Babeș (242 m), Aleea Copou (280 m), Titu Maiorescu (456 m), Nicolae Istrati (81 m), Turcu (223 m), Ion Roată (260 m) și șos. Munteni (477 m). Primele șase străzi enumerate sunt în zona Colegiului Costache Negruzzi. În cazul ultimei străzi menționate, lucrările vor avea loc doar până la intrarea în Grădina Botanică. Valoarea totală a contractului a fost estimată la 9,3 milioane lei (fără TVA), iar Primăria așteaptă oferte de la companiile interesate până cel târziu pe 21 septembrie. Cele opt străzi vor modernizate pe parcursul a 12 luni de la semnarea unui contract în acest sens.
O altă licitație lansată de Primărie face referire la modernizarea a încă șase străzi: Dr. Vicol (706 m), George Coșbuc (771 m), Alexandru Vlahuță (264 m), D. Cantacuzino (170 m), Simion Bărnuțiu (1.488 m) și stradela Sofia Nădejde (316 m). Pentru cei 3,7 km, cât însumează cele șase străzi, Primăria a estimat o valoare o contractului de 14,3 milioane lei (fără TVA). În acest caz, deschiderea ofertelor va avea loc pe 20 septembrie, iar termenul de execuție a lucrărilor este tot de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.
„Lucrările de modernizare propuse au ca scop sporirea capacității portante a drumului, îmbunătățirea condițiilor de colectare și evacuare a apelor meteorice și pluviale, cât și asigurarea stabilității și lățimii platformei. Astfel, se urmărește creșterea gradului de siguranță a circulației și a reducerii timpului de călătorie”, se arată în documentațiile aferente celor două licitații lansate de către Primărie.
Printre lucrări se numără inclusiv amenajarea trotuarelor și a parcărilor, realizarea de canale tehnice pentru rețele de comunicații sau adaptarea căminelor de utilități la noile cote ale proiectului.
Nu în ultimul rând, o altă licitație a fost lansată recent de Primărie pentru asfaltarea străzii Aurel Vlaicu, o arteră de circulație cu o lungime de aproape 3 km: 2,4 km sunt cu linie de tramvai, iar peste 500 metri fără cale de rulare. Proiectul mai cuprinde reabilitarea trotuarelor și refacerea podului Ciurchi II (14 m). Cu un termen de execuție tot de 12 luni, la această licitație ofertele sunt așteptate până pe 17 septembrie. Contractul are o valoare estimată de peste 13 milioane lei (fără TVA).
În context, amintim că Primăria are în implementare un proiect european de modernizare a căii de rulare de pe str. Aurel Vlaicu, lucrările având ca termen de finalizare decembrie 2021. De asemenea, marți, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local (CL), vor fi aprobați indicatorii tehnici pentru o investiție de 13,3 milioane lei (fără TVA): lucrările vizează reabilitarea căii de rulare de la limita municipiului Iași și până la rond Dancu, în condițiile în care acest tronson nu a putut fi inclus în proiectul european aflat în derulare (tronsonul nu era administrat de municipiul Iași).
Noul proiect constă în refacerea căii de rulare pe o lungime de 650 m, amenajarea a două stații de transport public și înlocuirea stâlpilor de susținere rețea fir-contact. Licitația de lucrări va putea fi lansată după adoptarea indicatorilor tehnici în plenul CL.