Connect with us

LIVE VIDEO Marșul pentru A8 și A7: sute de mașini merg spre București

Din Suceava au plecat zeci de TIR-uri cu mesaje precum „Bucovina vrea autostradă”

Mișcări civice

LIVE VIDEO Marșul pentru A8 și A7: sute de mașini merg spre București

Sute de vehicule participă, sâmbătă, la un marș motorizat pe ruta Moldova – București. La protest participă șoferi din 11 județe ale țării: Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş. Asociațiile „Moldova vrea autostradă” și „Împreună pentru A8” au întocmit un set de cinci solicitări pentru Guvern, iar una dintre acestea face referire la crearea unui Departament pentru Infrastructură din Moldova, grup de lucru care să fie în subordinea directă a premierului.

LIVE VIDEO preluat de pe pagina de Facebook „Împreună pentru A8”:

Din Iași, plecarea a fost în jurul orei 7.30, pe două rute, una prin Târgu Frumos, iar cealaltă prin Vaslui. În mai multe puncte de pe trasee, coloanele din Iași se vor intersecta cu alte coloane ce se deplasează din alte județe. La Roman, în coloană au intrat deja 50 de TIR-uri, dube și alte vehicule venite din Suceava. Culmea, la protest participă și un avion venit tot din Suceava și care poartă mesajul „Moldova vrea autostradă!”.  Marșul beneficiază de o vizibilitate bună pe rețelele sociale, dar mai puțin în presa centrală.

Convoiul din Suceava:

Zeci de motocicliști se alătură protestului în diverse puncte de joncțiune ale coloanelor de mașini:

Vin mesaje de susținere din Transilvania, de altfel există vehicule din Mureș ce participă la protest.

„După vreo 35 de ani ajung din nou în zona Focsani.Merg cu Gabi Bonta pînă la intersectia de la Tișița pentru a sustine, simbolic, actiunea civică organizată de un grup de ieșeni in ultimele luni. Am fost opriți, acum citeva minute, intr-o comuna din zona montana, de un echipaj de politie, care dupa ce au vazut banerul cu imaginea de mai jos ne-au urat drum bun.Ne întrebau dacă o să avem succes? Dacă ne implicăm și îi stresăm constant, dacă o să îi și concurăm pentru a ajunge sa punem oameni potriviti la locul potrivit, atunci sînt șanse mult mai mari să reușim”, spune, pe Facebook, Dan Mașca din Mureș.

Cele cinci solicitări ale organizațiilor neguvernamentale:

  • VREM UN TERMEN CLAR. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional. România nu atrage fonduri europene nici măcar pentru obiective majore și esențiale de infrastructură, deși există linii de finanțare special destinate, cum ar fi POIM. Având în vedere că în acest moment nu există nici un angajament oficial cu privire la construcția autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș, cerem ca Guvernul României să își asume un termen clar pentru licitarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane, dar nu mai târziu de 1 septembrie 2018
  • VREM CA A7 SĂ FIE AUTOSTRADĂ. Ruta A7 Ploiești-Suceava să intre în categoria Autostrăzi (și nu Drumuri Expres), deoarece și această investiție este, ca și A8, vitală pentru legarea economiei Moldovei la infrastructura națională.
  • VREM UN RITM ACCELERAT DE LUCRU. Vrem ca Guvernul României să își asume public și oficial un ritm accelerat de realizare a investițiilor A8 şi A7, printr-o foaie de parcurs cu termene și acțiuni ferme.
  • VREM EFICENTIZAREA CNAIR. Dat fiind faptul că CNAIR este responsabilă în mod direct de lipsa autostrăzilor din România, solicităm să devină o prioritate națională eficientizarea acestei instituții esențiale pentru dezvoltarea economică a României: evaluarea funcționarilor din CNAIR, înlocuirea celor incompetenți și recrutarea de profesioniști de top.
  • VREM UN DEPARTAMENT SPECIAL PENTRU INFRASTRUCTURA DIN MOLDOVA. În vederea accelerării demersurilor și spargerii blocajului informațional referitor la aceste investiții esențiale și având în vedere întîrzierea majoră față de celelalte regiuni ale țării, solicităm înființarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova. Acesta ar urma să creeze legătura între Guvern, ministere, autorități locale, mediul de afaceri și societatea civilă și să monitorizeze realizarea acestor investiții. Departamentul ar trebui să fie în subordinea directă a Primului Ministru.

De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acțiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investițiile A8 și A7 vor fi finalizate”, spun organizatorii.

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Mișcări civice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top