Connect with us

Marșul auto pentru A8 și A7: cinci revendicări ale organizatorilor

Organizatori: Autostrada A8 este vitală pentru dezvoltarea Moldovei

Mișcări civice

Marșul auto pentru A8 și A7: cinci revendicări ale organizatorilor

Asociațiile „Moldova vrea autostradă” și „Împreună pentru A8” au întocmit un set de cinci solicitări pentru Guvern cu ocazia marșului motorizat pe ruta Moldova – București, ce va avea loc pe 19 mai. Una dintre acestea face referire la crearea unui Departament pentru Infrastructură din Moldova, grup de lucru care să fie în subordinea directă a premierului.

„Va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România”, spun organizatorii. De la Iași se va pleca sâmbătă dimineață, la ora 7.00, din Piața Unirii.

La protest și-au anunțat participarea șoferi din 11 județe ale țării: Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoşani, Galaţi, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita şi Mureş. Organizatorii estimează că vor fi cel puțin 500 de mașini, locul principal de întâlnire al coloanelor de mașini fiind la Tișița (județul Vrancea) la ora 12.00.

Cele cinci solicitări ale organizațiilor neguvernamentale:

  • VREM UN TERMEN CLAR. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional. România nu atrage fonduri europene nici măcar pentru obiective majore și esențiale de infrastructură, deși există linii de finanțare special destinate, cum ar fi POIM. Având în vedere că în acest moment nu există nici un angajament oficial cu privire la construcția autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș, cerem ca Guvernul României să își asume un termen clar pentru licitarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane, dar nu mai târziu de 1 septembrie 2018
  • VREM CA A7 SĂ FIE AUTOSTRADĂ. Ruta A7 Ploiești-Suceava să intre în categoria Autostrăzi (și nu Drumuri Expres), deoarece și această investiție este, ca și A8, vitală pentru legarea economiei Moldovei la infrastructura națională.
  • VREM UN RITM ACCELERAT DE LUCRU. Vrem ca Guvernul României să își asume public și oficial un ritm accelerat de realizare a investițiilor A8 şi A7, printr-o foaie de parcurs cu termene și acțiuni ferme.
  • VREM EFICENTIZAREA CNAIR. Dat fiind faptul că CNAIR este responsabilă în mod direct de lipsa autostrăzilor din România, solicităm să devină o prioritate națională eficientizarea acestei instituții esențiale pentru dezvoltarea economică a României: evaluarea funcționarilor din CNAIR, înlocuirea celor incompetenți și recrutarea de profesioniști de top.
  • VREM UN DEPARTAMENT SPECIAL PENTRU INFRASTRUCTURA DIN MOLDOVA. În vederea accelerării demersurilor și spargerii blocajului informațional referitor la aceste investiții esențiale și având în vedere întîrzierea majoră față de celelalte regiuni ale țării, solicităm înființarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova. Acesta ar urma să creeze legătura între Guvern, ministere, autorități locale, mediul de afaceri și societatea civilă și să monitorizeze realizarea acestor investiții. Departamentul ar trebui să fie în subordinea directă a Primului Ministru.

De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acțiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investițiile A8 și A7 vor fi finalizate”, spun organizatorii.

Plecarea din Iași va fi sâmbătă, de la ora 7.00, din Piața Unirii: două coloane de mașini se vor deplasa pe două rute – una prin Târgu Frumos spre Bacău, iar cealaltă prin Vaslui. Pe cele două trasee spre Bucureşti se vor alătura şi maşinile din celelalte judeţe, iar principalul loc de joncţiune va fi la Tişiţa (judeţul Vrancea) în jurul orei 12. Din acest punct, marşul motorizat va continua pe ruta Focşani Rm. Sărat Buzău Urziceni Voluntari Bucureşti.

„Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!“, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Asociaţiile au explicat că, în cazul autostrăzii A8 (Iaşi Târgu Mureş) au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind în momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Organizatorii spun că A8 este vitală pentru Moldova, pentru că leagă această regiune de rutele europene. În ceea ce priveşte A7 (Ploieşti Suceava), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani.

„Protestul atrage atenţia Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investiţiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forţei de muncă – şi că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova şi restul judeţelor care depind economic de A7 şi A8, s-a terminat“, se mai arată în comunicat.

Organizatorii protestului au solicitat o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, cu scopul de a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construcţiei autostrăzilor A8 şi A7.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Mișcări civice

To Top