Spații verzi
Lucrări de amploare la Parcul Copou/Investiție de 26 mil. lei
Primăria pregătește un proiect de amploare pentru reabilitarea Parcului Copou. Indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați săptămâna viitoare de plenul Consiliului Local (CL), iar investiția se ridică la 26,2 milioane lei. Deocamdată, nu este asigurată sursa de finanțare, dar nu este exclus ca fondurile să vină de la Uniunea Europeană în următorul exercițiu bugetar (2021 – 2027).
Principalele componente ale proiectului sunt:
- reabilitarea aleilor
- conservare „Teiul lui Eminescu”
- reconstrucție foișor de fanfară cu o capacitate mai mare
- restaurare împrejmuire monumentală și accese
- reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora (busturi personalități, fântână arteziană etc.)
- reabilitare Alee Junimiști
- dotarea cu mobilier urban adecvat stilistic și funcțional (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.)
- înființarea teatru de vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”
- reabilitare sistem de canalizare, drenaj ape pluviale, cișmele, fântâni arteziene. Înființare sistem de irigare îngropat și computerizat (diferențiat pe necesitățile fiecărei categorii de plante)
- înființare peluză rezistentă la călcare și umbrire. Cerință specială: speciile care vor compune covorul verde vor trebui să reziste la un grad ridicat de umbrire și trafic. Se propune încurajarea statului pe iarbă
- modernizarea sistemului de iluminat funcționat și arhitectural
- înființare sistem de sonorizare ambientală folosite pentru activități literare
- intervenții vegetale în sensul completării lipsurilor și a înlăturării eventualelor pericole (arbori uscați sau într-o stare fitosanitară nesatisfăcătoare)
În prezent, există 66.309 mp de spațiu verde, dar în urma lucrărilor vor rămâne 61.889 mp. În schimb, vor crește/înființate spațiile pentru oglinzi de apă, alei, pavele înierbate, loc de joacă și terasa muzeului. În total, suprafața parcului este de 10,1 hectare.
„Grădina Copou este cel mai vechi parc public din Iași și din Moldova, amenajat de Eforia Orășenească între 1833 – 1834 și refăcut de domnitorul Mihail Sturdza care îi va da, ceva mai târziu, aspectul unui parc urban modern. În epocă regulamentară, Copoul era cunoscut drept Podu Verde, nume care își găsește până astăzi relevanța, mulțumită numeroaselor exemplare seculare, majoritatea de tei, frasin ori paltin, monumente ale naturii. După inițiativa mihăileană, Copoul devine locul principal de promenadă al ieșenilor”, se arată într-un scurt istoric al Parcului Copou, inserat în proiectul de hotărâre.