Connect with us

Lucrările la Casa Roset-Catargiu, scoase din nou la licitație: valoarea contractului a crescut cu 60%

casa roset catargiu raducaneni

Repere istorice

Lucrările la Casa Roset-Catargiu, scoase din nou la licitație: valoarea contractului a crescut cu 60%

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a crescut cu 60% suma estimată pentru contractul de reabilitarea a Casei Roset-Catargiu (comuna Răducăneni, județul Iași) după trei tentative eșuate în a găsi un constructor – toate licitațiile anterioare au fost anulate din lipsă de ofertanți. În schimb, procedura a fost lansată tot cu clauză suspensivă.

La cele trei licitații anterioare, valoarea estimată a contractului se ridica la 9,3 milioane lei, în timp ce noua procedură are o valoare de 14,8 milioane lei. Constructorii interesați pot depune oferte cel târziu până pe 21 august. În atribuirea contractului, 70% va conta prețul ofertei și 30% propunerea tehnică.

Proiectul de reabilitare a monumentului istoric din Răducăneni este inclus într-un program național de restaurare, iar finanțarea urmează să fie asigurată de la bugetul de stat. Autoritățile sunt informate încă din 2008 despre starea avansată de degradare a conacului Roset-Catargiu, an în care a fost realizată o expertiză tehnică ce a confirmat riscurile structurale.

Clădirea a fost afectată în special de alunecările de teren care au început în anii ’70, un fenomen agravat în contextul în care, până în 1984, imobilul a găzduit un spital de psihiatrie. Mișcările de teren au fost atât de serioase încât au determinat autoritățile să ia măsuri de strămutare a mai multor locuitori din zonă.

Conacul Roset este amplasat pe un teren de circa 2,5 hectare, în satul Răducăneni, iar clădirea are o amprentă la sol de 354 mp. Monumentul istoric se află la o distanță de aproximativ 50 km față de municipiul Iași.

Potrivit unui studiu istoric, conacul este strâns legat de istoria localității. „Casa Roset-Catargiu este asociată cu întemeierea comunei Răducăneni. Lascăr Rosetti, moștenitorul moșiei de la tatăl său, hatmanul Răducanu Rosetti, nu doar că a dezvoltat domeniul, dar a avut un rol activ în modernizarea Moldovei. Între 1851 și 1854 și-a ridicat aici curtea boierească, având ca reședință principală conacul. După moartea sa, în 1884, domeniul a fost vândut treptat”, se menționează în document.

Aricole din categoria Repere istorice

Schimbări în trafic:

Cele mai citite articole

To Top