Proiecte publice
Lucrările la fostul Palat Mihail Sturdza au fost autorizate/Banii vin de la Guvern
Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a obținut autorizația de construire pentru lucrările de reabilitare a imobilului fostului Palat Mihail Sturdza din mun. Iași, de pe str. Lozonschi (fosta Cloșca). Monumentul istoric beneficiază de finanțare guvernamentală, banii fiind deja aprobați de executiv. În acest sens, Guvernul a alocat o sumă de 76,1 milioane lei, în timp ce MMB va cofinanța proiectul cu 4,3 milioane lei.
Licitația va fi organizată de către Compania Națională de Investiții (CNI), conform informațiilor APIX.ro. Proiectul prevede lucrări la nivelul instalațiilor (electrice, sanitare, de stingerea incendiilor etc.) și va fi înlocuită tâmplăria (tâmplăria sculptată a accesului principal din lemn de stejar și grilaj decorativ din fier forjat va fi restaurată). În același timp, vor fi făcute recompartimentări parțiale la demisol, parter, etaj și mansardă, iar proiect se mai prevede introducerea în clădire a unui ascensor de persoane pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități.
„Investiția este o etapă în procesul de reabilitare, consolidare, modernizare și eficientizare al Facultății de Teologie Ortodoxă, singura facultate de profil din nord-estul României. Faptul că facultatea se află într-o zonă bogată în monumente istorice, de artă, de spiritualitate și de tradiție bisericească, face ca valoarea să crească în ceea ce privește gradul de atractivitate în rândurile tinerilor – studenților, dar și a profesorilor”, se arată în nota de fundamentare ce a stat la baza adoptării hotărârii Guvernului din iunie 2020.
Terenul pe care se află fostul Palat Mihail Sturdza are o suprafață de peste 10.000 mp și este deținut de MMB din 1995.
Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat Sturdza începând din anul universitar 1993-1994. În cadrul facultății funcționează patru specializări la nivel de licență, cinci programe de master și școala Doctorală. Pentru cei aproximativ 1.000 de studenți (la toate ciclurile de învățământ) se folosesc 23 săli de cursuri, seminarii și laboratoare. La acestea se mai adaugă patru cabinete pentru cadrele didactice, capela pentru practica liturgică a studenților și sala de consiliu profesoral.