Connect with us

Luminile mașinii – tipuri de becuri, avantaje și dezavantaje

Utile

Luminile mașinii – tipuri de becuri, avantaje și dezavantaje

Scopul principal al sistemului de iluminare auto este de a face autovehiculul vizibil pentru ceilalți participanți la trafic, indiferent de condițiile de drum. Având în vedere importanța acestuia, de buna funcționare a tuturor componentelor sale depinde siguranța la drum a șoferului, pasagerilor și celorlalți participanți la trafic.

Pentru a limita riscul de accidente pe timp de noapte sau de vizibilitate redusă este esențial ca atunci când observi o reducere a performanței becurilor mașinii tale, să le înlocuiești în cel mai scurt timp posibil.

Fotografie de iluminat auto de pe euautopiese.ro

Vei avea nevoie de:

  • Becuri pentru farurile frontale: bec de fază lungă și bec de fază scurtă
  • Becuri pentru luminile de zi
  • Becuri pentru luminile de semnalizare
  • Becuri pentru farurile de ceață
  • Becuri pentru luminile de poziție

Pentru a alege becurile potrivite mașinii tale trebuie să știi cu ce tipuri de becuri este aceasta echipată –  halogen, xenon sau LED, precum și tipul soclului. Mașinile mai vechi sunt, în general, echipate cu becuri cu halogen, iar în cazul mașinilor mai noi crește din ce în ce mai mult preponderența becurilor cu LED.

Becurile cu halogen

Deși tehnologia din spatele becurilor cu halogen este veche de peste jumătate de secol, acestea sunt în continuare foarte răspândite, întrucât sunt cel mai ieftin de produs și de înlocuit. Acestea au în interior un filament din wolfram, la fel ca becurile de uz casnic, doar că sunt umplute cu halogen, care permite filamentului să lumineze mai puternic și mai mult. Și împiedică balonul de sticlă să se înnegrească. De aceea în momentul în care se defectează, becurile cu halogen se întunecă. Dezavantajul acestor becuri este că nu sunt la fel de luminoase și consumă mai mult curent. Au o durată de viață de aproximativ 2000 de ore.

Becurile cu xenon

În loc de filament sau arc, la becurile LED curentul trece prin niște diode luminoase. Fasciculul de lumină rezultat este la fel de luminos ca în cazul becurilor cu xenon, numai că becurile LED emană mai puțină căldură, ceea ce le face mai eficiente și mai economice. Sunt, de asemenea, rezistențe la șocuri și vibrații, ceea ce le face perfecte pentru domeniul auto. Au o durată de viață de 30 000 de ore. Un dezavantaj îl constituie faptul că dacă se defectează partea electronică a unui bec cu LED, trebuie înlocuit tot farul, ceea ce este destul de scump, iar în cazul mașinilor mai vechi nu merită efortul.

Când trebuie schimbate becurile?

În general, becurile nu oferă aceeași luminozitate pe toată durata lor de viață. Un bec cu filament se va deteriora treptat la fel ca o baterie: cu cât e folosit mai mult, cu atât îi scade puterea de iluminare, până ajunge să se defecteze complet.

Recomandarea specialiștilor este să înlocuiești becurile în pereche, înainte ca acestea să se defecteze, ideal în fiecare an. Astfel previi defectarea lor când ai mai mare nevoie. 

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top