Connect with us

Luptă cruntă pentru un pot de 17 mil. lei/„Giganți” din energie dau târcoale Iașului

Proiecte publice

Luptă cruntă pentru un pot de 17 mil. lei/„Giganți” din energie dau târcoale Iașului

La licitația municipalității pentru modernizarea sistemului de iluminat public au fost depuse 10 oferte de către asocieri și societăți. În total, sunt 21 de firme implicate, iar unele dintre acestea foarte cunoscute la nivel național și cu cifre de afaceri de ordinul milioanelor de lei și chiar a miliardelor de lei.

Valoarea contractului se ridică la circa 17 milioane lei, banii fiind asigurați din fonduri europene nerambursabile. Câștigătorul licitației va fi anunțat în această vară.

Cine sunt ofertanții:

  • Telekom România Communications – 4.400 de angajați și o cifră de afaceri de peste 2,6 miliarde lei (2018). Operatorul are doi subcontractanți (Eldiclau și Egnatia Rom, prima firmă din sudul țării cunoscută pentru numeroasele contracte cu statul, iar a doua are afaceri pe panouri solare) și un terț susținător (Proex Instal Consulting)
  • Energo Esco, asociat cu Energobit – sute de angajați și afaceri în energie. Firmele sunt deținute de oameni de afaceri din Cluj (principalii sunt Ioan Socea și Ștefan Gadola). Cifra de afaceri cumulată a firmelor trece pragul de jumătate de miliard de lei.
  • Electrogrup – grup de firme deținut de frații Mureșan din Cluj, cu o cifră de afaceri cumulată ce trece pragul de 330 milioane lei. Grupul este asociat la licitație cu Global Tech și Elproex SA.
  • Elba Com – o firmă a grupului Elba din Timişoara, cunoscut producător de corpuri de iluminat. În 2018, „firma-mamă“ a derulat afaceri de aproape 300 milioane lei şi a avut un număr mediu de peste 1.000 de angajaţi.
  • Flash Lighting Services SA
  • Luxten Lighting Company
  • Amiras Impex (o companie din Târgovişte, cu afaceri în 2018 de aproape 30 milioane lei)
  • Electroconstructia Elecon din Braşov, firmă deţinută grupul elveţian FTS. De remarcat că societatea braşoveană este asociată cu o altă companie puternică: Adrem Invest SRL din Bucureşti, o firmă deţinută de grupul olandez ABBC. În 2018, Adrem a avut o cifră de afaceri de peste 112 milioane lei şi aproape 800 de angajaţi.
  • Urbioled (o firmă din Iaşi cu o cifră de afaceri de 27 milioane lei şi 33 de angajaţi în 2018)
  • EuroAudit Service (o firmă din Târgovişte cu afaceri în 2018 de circa 12 milioane lei)

Intervențiile vor consta în modernizarea tablourilor punctelor de aprindere pentru iluminat (287 bucăți) și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic cu unele performante, de tip LED, echipate cu module de telegestiune și alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, echiparea stâlpilor de iluminat a unei străzi din Municipiul Iași (șoseaua Arcu) cu panouri fotovoltaice, suplimentarea, dacă este cazul, a aparatelor de iluminat în funcție de criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren, înlocuirea și / sau adaptarea brațelor și a colierelor de prindere conform calculelor luminotehnice, folosirea stâlpilor existenți din rețeaua electrică ca suporți pentru noile aparate de iluminat acolo unde se impune.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții, este vorba despre 4.088 de corpuri de iluminat cu LED, 4.122 de module de telegestiune cu punct luminos, 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 287 de puncte de aprindere și de achiziția unui sistem de telegestiune.

Articole din categoria Proiecte publice

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top