Connect with us

Motoare de dezvoltare urbană. Studiu de caz – Iași

Investiții private

Motoare de dezvoltare urbană. Studiu de caz – Iași

La începutul anilor 2000 se inaugura la Iași mall-ul Iulius, printre primele din România. Un concept de shopping nou și modern, care a schimbat viața comunităților. Anii au trecut, România s-a dezvoltat, iar mall-ul a devenit un concept prea mic, astfel încât au luat naștere proiectele de regenerare urbană, care au devenit ancore pentru comunitate și surse de dezvoltare pentru marile orașe. Acest nou mix de funcțiuni office, retail și entertainment a adus conceptul live-work-play în viețile oamenilor, care a rămas actual până astăzi.

Primul proiect de acest gen și cel mai mare din regiune a fost realizat la Iași, în cadrul ansamblului multifuncțional Palas, care în ultimii ani a transformat orașul și l-a propulsat pe harta investițională a marilor companii, a pus în valoare extraordinara amprentă istorică a zonei și  atras milioane de vizitatori, atât din regiune, cât și din Republica Moldova.

Evoluția Iașului este foarte limpede. Înainte de 2000, centrul orașului era dominat de Palatul Culturii, care era însă înconjurat de o zonă cvasi-abandonată. Astăzi, Palatul Culturii este îmbrățișat și pus în valoare de Palas, prin îmbinarea spațiilor de birouri premium cu zone de retail și petrecere a timpului liber, dar și prin aceea că acordă o atenție deosebită elementului verde. Grădina Palas este inima dezvoltării mixte, amprenta spectaculoasă, de culoare, care atrage publicul.

În căutarea wellbeing-ului

Palasul a adus conceptul wellbeing, pentru că lumea a evoluat într-atât încât nu se mai stabilește într-un oraș sau altul doar în funcție de venitul pe care îl poate câștiga, ci își dorește pachetul întreg, se uită la calitatea vieții pe care o poate avea în orașul respectiv, la ce îi oferă ca stil de viață. Palas face acest lucru, este o sinergie între birouri, o zonă comercială și entertainment, precum și o amprentă verde remarcabilă”, a spus Raluca Munteanu, Business Development Manager IULIUS.

Palas a atras în acești ani, prin districtul de afaceri United Business Center format din 7 clădiri de birouri clasa A, operaționale, peste 50 de companii, astfel că s-a simțit nevoia extinderii centrului de afaceri. Astfel, în proximitatea Palas, se construiește cea mai mare clădire de birouri din România, Palas Campus, care reprezintă o investiție de 120 de milioane de euro și care va avea o suprafață de 60.000 mp închiriabili.

Nu suntem un dezvoltator speculativ, nu punem nicio cărămidă dacă nu avem o cerere clară. Palas Campus răspunde unei solicitări concrete din partea pieței și reprezintă o extindere firească a centrului de business, pentru că dacă nu avem ce oferi companiilor care vor să se dezvolte local, riscul este să aleagă altă țară. Campusul este un proiect entuziasmant pentru noi, dar și o mare responsabilitate. Va fi o clădire integrată în infrastructura orașului, care se instalează în țesutul urban și care avem convingerea că va deveni un motor de dezvoltare, la fel ca Palasul”, a mai spus Raluca Munteanu.

Spații de coworking în aer liber

Pentru că vremurile ne provoacă să ne reinventăm, Palas Campus este un proiect mixt în sine, pentru că include, pe lângă birouri, spații de coworking în aer liber, primele de acest gen din regiune, dar și un nou concept de food market, cu restaurante, cafenele și terase, un hub medical și o zonă de servicii care va încuraja producătorii locali. Tot aici va fi amenajat un  parc, se va moderniza infrastructura rutieră din zonă, se vor construi piste de biciclete și spații de parcare pentru acestea. Tot pentru susținerea mobilității va fi amenajată și o stație pentru mijloacele de transport în comun, dar și facilități pentru automobilele electrice și se va construi și o parcare subterană, cu o capacitate de 625 de locuri.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top