Proiecte publice
Noi bani „îngropați” la CEM, cel mai mare eșec al șefilor Iașului
Consiliul Județean (CJ) caută un proiectant care să analizeze starea actuală a Centrului Expozițional Moldova (CEM), un proiect european implementat alături de Primăria Iași și care s-a dovedit a fi un eșec răsunător al colaborării dintre cele două instituții.
CEM a fost lăsat în paragină ani la rândul, iar administrațiile care s-au perindat în ultimii 10 ani nu au putut decât să-și constate neputința și incompetența în resuscitarea proiectului.
„Clădirea a fost utilizată partial, pe perioade scurte de timp. Au apărut unele degradări ale finisajelor iar în unele încăperi de la subsol s-a infiltrate apă, care desi evacuate cu pompa, se acumulează în scurt timp”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației organizate de CJ.
Valoarea contractului de proiectare se ridică la peste 110.000 lei. Construirea CEM a costat peste 9 milioane euro. După finalizarea clădirii, în 2010, au fost organizate doar 11 evenimente. Imobilul s-a degradat de-a lungul timpului, fiind o „gaură neagră” pentru administratori.
Conform contractului, CJ vrea acum întocmirea unui studiu geotehnic și realizarea mai multr expertize tehnice (structura de rezistență și instalațiile prezente).
CEM a fost realizat cu fonduri europene și a fost finalizat în anul 2010. Cu o suprafață desfășurată de peste 11.000 mp, imobilul este alcătuit din 3 corpuri, fiecare cu un regim de până la 1 etaj.
CEM a fost lăsat în paragină ani la rândul, Consiliul Județean și Primăria Iași (clădirea a avut, initial, dublă-administrare) arătându-și limitele în gestionarea eficientă a acestui obiectiv de investiții. În martie 2019, CEM a intrat în proprietatea deplină a CJ, în timp ce Primăria a preluat Tehnopolis, alt proiect european implementat în parteneriat dar care a fost salvat de Continental – corporația are contract de închiriere a întregului imobil până în 2022.