Connect with us

O comună va investi în drumuri o sumă de 7 ori mai mare decât bugetul pe un an

Drum care tranzitează centrul comunei Golăiești (FOTO: Google)

Proiecte publice

O comună va investi în drumuri o sumă de 7 ori mai mare decât bugetul pe un an

O primărie din județ a lansat cea mai mare licitație din istoria comunei: modernizarea a aproape 40 km de drum de interes local, iar costurile estimate se ridică la peste 10 milioane euro (aproape 49 milioane lei, inclusiv TVA). Spre diferență, anul trecut, Primăria Golăiești a avut cheltuieli de circa 1,4 milioane euro (6,7 milioane lei), respectiv de 7 ori mai puțin decât valoarea estimată a contractului de lucrări. Proiectul are o durată de execuție de 20 luni.

Banii sunt asigurați din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) administrat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. De remarcat că licitația nu a fost lansată cu clauză suspensivă, ceea ce arată că banii sunt deja alocați comunei, fiind semnat contractul de finanțare. În decembrie 2019, Guvernul PNL a început pentru demersuri pentru desființarea FDI explicând că acest fond a fost creat de către fost guvernare PSD pentru a „amăgi” autoritățile locale (fondul este finanțat printr-un mecanism de împrumuturi). La acel moment, reprezentanții PNL spuneau că acele comune care au primit fondurile pentru investiții „rămân cu banii luați”.

Licitația este una dintre cele mai mari proceduri de acest fel din județ, printre singurele comune care se pot compara cu Golăiești fiind cea mai bogată comună din județ, Miroslava, a cărei Primărie s-a împrumutat anii trecuți pentru o procedură similară.

Conform studiului de fezabilitate, vor fi reabilitați 38,4 km de drum, respectiv aproape 70 de tronsoane. Este vorba despre tronsoane cu o lungime cuprinsă între 50 metri și până la 3,3 km. Toate aceste drumuri vor fi asfaltate.

Rețea de drumuri Golăiești

„Drumurile se prezintă la nivel de balast şi pietriş amestecat cu nisip şi parţial cu pământ a cărei zestre existentă este cuprinsă între 15,00-20,00 cm. Suprafață ocupată: 268.737,00 mp, nu necesită exproprieri și nu face obiectul unor litigii în curs de soluționare în intanțele judecătorești. Modernizarea drumurilor prin realizarea unei structuri rutiere semirigide care să satisfacă nevoile actuale și de viitor. Pentru colectarea și evacuarea apelor provenite din precipitații se vor amenaja rigole din beton, rigole din pamant si rigole de acostament, care se vor descărca prin intermediul podețelor transversale proiectate”, se arată în studiul de fezabilitate întocmit de firma Pro Consulting Expert SRL.

Comuna Golaiesti se află la intersecţia a două drumuri judetene: DJ 249 dinspre Victoria spre Ungheni – Iaşi şi DJ 249A dinspre Iasi spre Ungheni – Iaşi.

„Drumurile supuse modernizării asigură legătura între diferitele zone ale comunei cu agenţi economici şi alte căi de comunicaţii. Prin modernizarea drumurilor vor fi influenţate în sens pozitiv condiţiile de trai ale localnicilor, activitatea economico-comercial, înfrumuseţând zona. Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic şi de viaţă ale populaţiei se propune modernizarea acestor drumuri prin execuţia unui sistem rutier modern”, se mai precizează în studiu.

Pe lângă asfaltarea drumurilor, proiectul mai cuprinde realizarea a 134 de podețe, amenajarea a 40.000 ml de rigole din beton, asfaltarea unor drumuri de legătură (15) și amenajarea intersecțiilor (36). Totodată, vor fi asigurate 278 de acces la proprietăți. De asemenea, vor fi făcute marcajele și vor fi amplasate noi indicatoare rutiere.

„Necesitatea promovării investiţiei survine din dorința de creștere a valorii terenurilor din zonă, atragerea de noi investitori, dezvoltarea de noi afaceri locale și stoparea migrării populației rurale către zonele urbane. Teritoriul Administrativ al comunei Golaiesti oferă o bogăţie natural favorabilă dezvoltării agriculturii, ca funcţie economică de bază, cu un profil complex, dominat de producţia de cereale, plante tehnice şi creşterea animalelor”, se mai arată în studiul de fezabilitate.

Comuna Golăiești este condusă de Mihai Bîzdîgă (PSD), primar care va candida în luna iunie 2020 pentru un nou mandat.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top