Connect with us

O nouă stradă apare în Iași: Arh. Nicolae Porumbescu. UPDATE

Utile

O nouă stradă apare în Iași: Arh. Nicolae Porumbescu. UPDATE

UPDATE [26.02.2021]. Consiliul Local nu a mai dezbătut acest proiect în cadrul ședinței de vineri, 26 februarie, în urma unei solicitări a Ordinului Arhitecților – această instituție a cerut ca numele arh. Nicolae Porumbescu să fie atribuit unei străzi din zona Facultății de Arhitectură. În acest sens, executivul municipalitățiiv va reveni în viitor cu propunerea ca str. Melodiei să fie redenumită cu numele fondatorului școlii ieșene de arhitectură.

Consilierii locali vor aproba, la sfârșitul acestei săptămâni, denumirea unei noi artere de circulație: strada Arhitect Nicolae Porumbescu. În prezent, strada are doar număr cadastral, fără a fi avut până acum un nume alocat în nomenclatorul local. Nicolae Porumbescu este fondatorul Școlii ieșene de arhitectură.

Tronsonul începe din str. Vladimir Buțureanu și se termină la intersecția cu pârâul Vămășoaia, respectiv în apropiere de intersecția cu stradela Bârnova.

Arhitectul Nicolae Porumbescu s-a născut în București în anul 1919 și a condus Secția de Arhitectură a Facultății de Construcții din Iași încă de la înființare (1970), fiind secondat de soția sa, până la desființarea secției în 1983. Arhitectul a decedat în anul 1999.

„De-a lungul celor peste 50 de ani de carieră a elaborat câteva proiecte pentru case particulare și multe obiective de interes și utilitate publică în Suceava, Botoșani, Iași, București, Baia Mare și Satu Mare. Caracteristic operelor sale este preluarea elementelor tradiționale arhitecturii din lemn și transpunerea lor în beton într-o scară monumentală. Este fondatorul Școlii de arhitectură din Iași”, se arată în proiectul de hotărâre supus aprobării.

Printre proiectele din Iași se numără filiala Academiei Române (1979), Facultatea de Construcții (1974) sau Facultatea de Arhitectură (1979).

Articole din categoria Utile

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top