Arhitectură și urbanism
OAR Iași anunță câștigătorii concursului de scenarii educaționale „Arhitecturi de poveste”
Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România (OAR Iași), alături de Asociația De-a Arhitectura și Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR), are bucuria să anunțe câștigătorii concursului de scenarii educaționale „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii”.
Desfășurat în perioada 12 iunie – 10 iulie 2023, concursul a invitat profesioniștii mediului construit, profesorii, părinții și oricine este interesat de mediul în care trăim, individual sau în echipe, să trimită propuneri de scenarii educaționale pentru activități cu durata a 3 ore fiecare dedicate copiilor și adolescenților de 9-11 și 12-14 ani.
Au fost înscrise în concurs 16 scenarii educaționale, 6 în echipă și 10 individuale, ce au fost jurizate în săptămâna 11-16 iulie de juriul format din: Florin Bodnar (arhitect, Filiala Teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România), Mădălina Bold (arhitect de interior, coordonator proiect #DeaArhitecturaAcasa, Asociația De-a Arhitectura), Aurelia Carpov (arhitect, Uniunea Arhitecților din Republica Moldova), Corina Mocanu Irimiță (șef serviciu muzeografie și proiecte expoziționale, Muzeul Național al Literaturii Române), Mina Sava (arhitect, președinte Asociația De-a Arhitectura) și Iunia Maria Ștefan (educator muzeal, Muzeul Național al Literaturii Române). Vlad Alui Gheorghe, poet și educator muzeal, Palatul Culturii Iași, nu a putut participa la jurizare din motive personale.
Cele 4 scenarii educaționale câștigătoare a 1500 lei brut fiecare sunt:
- „Orașul prin povești” – Anastasia Avram, Miruna Țogoe
- „Ce poveste spune o fațadă?” – Iuliana Georgiana Damir
- „Memoria ferestrei” – Cosmin Gandore
- „Iașul ca poveste trăită. Influența arhitecturii orașului asupra cărților scriitorilor săi.” – Andrei-Nicolaie Hurgheș
Carmina Gheorghiță, coordonator al proiectului cultural „Arhitecturi de poveste”, ne-a transmis: „Suntem recunoscători să constatăm interesul mare al participanților față de provocarea lansată prin tema concursului – explorarea legăturii dintre arhitectură și literatura locală ieșeană. Numărul mare de scenarii educaționale primite, elaborate de echipe de autori mixte, arhitecți, profesori, învățători, studenți la arhitectură și la litere, ne încurajează în activitatea noastră de a oferi educație de arhitectură și mediu construit prin metode de predare non-formale. Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară, deoarece scenariile prezentate au inclus activități foarte diverse și inedite. Așteptăm cu nerăbdare să vedem și rezultatele implementării acestor scenarii educaționale în cadrul atelierelor din toamnă.”
Organizatorii felicită toți participanții la concurs! Scenariile câștigătoare vor fi dezvoltate mai departe pentru seria de ateliere ce va avea loc la Muzeul Național al Literaturii Române Iași (MNLR) în toamnă.
Noul proiect „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii” al Filialei Teritoriale Iași a Ordinului Arhitecților din România (OAR Iași) și a partenerilor a fost selectat în urma sesiunii de finanțare a Ordinului Arhitecților din România (OAR) pentru oferte culturale – ediția toamnă 2022 din „Timbrul Arhitecturii” și a primit finanțare integrală.
Proiectul „Arhitecturi de poveste – educație de mediu construit pentru copii” se înscrie în seria de evenimente „Orașul creatorilor de arhitectură” propus de OAR Iași în 2023.
—
Pentru orice alte detalii puteți contacta OAR Iași la: secretariat@oar-iasi.ro, Asociația De-a Arhitectura la: office@de-a-arhitectura.ro sau Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) la: muzeul.literaturii@gmail.com sau vă puteți informa pe site-urile acestora, aici: https://oar-iasi.ro/, http://www.de-a-arhitectura.ro/ sau https://mnlr.ro/.
Filiala Teritorială Iaşi a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR Iași) a fost înfiinţată pe 5 noiembrie 2001 şi cuprinde 545 membri, 361 arhitecţi cu drept de semnătură, 23 conductori arhitecţi şi 146 arhitecţi stagiari. Prin activitatea sa culturală OAR Iaşi urmăreşte încurajarea manifestărilor teoretice și aplicate în domeniul arhitecturii prin programe adresate atât membrilor organizaţiei, studenţilor din cadrul Facultăţii de Arhitectură, elevilor liceelor de profil, dar mai ales publicului larg, incluzând aici expoziţii de arhitectură, concursuri de creaţie şi editarea unor cataloage, reviste sau albume de specialitate. De asemenea, prin intermediul protocoalelor de colaborare încheiate cu Asociația Arhitecților Iași, Asociaţia Culturală ARHIAS, Asociaţia De-a Arhitectura şi Asociaţia „Breasla Constructorilor Ieşeni”, cât şi cu Filialele Nord-Est şi Bacău-Neamţ ale OAR, Filiala OAR Iaşi urmăreşte promovarea unui sistem integrat al calităţii construcţiilor şi a imaginii arhitectului în societate, ca actor important în crearea coeziunii sociale.
Asociaţia De-a Arhitectura este o comunitate de profesioniști ai mediului construit şi profesori care modelează un viitor mai bun prin educație de arhitectură pentru copii, tineri și adulți. Programele sale promovează creativitatea și inovația și îi ajută pe copii să se pregătească pentru lumea reală. Într-un deceniu asociația a ajuns la peste 30.000 de elevi din România, implicând peste 1000 de profesori și 1000 de arhitecți voluntari. Programele educaţionale se desfăşoară cu precădere în şcoli sub forma cursurilor opţionale, dar şi în muzee şi în cadrul evenimentelor de arhitectură şi design.
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) finanţează o parte a programelor Asociaţiei De-a Arhitectura prin „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost iniţiat în 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program să devină program cultural prioritar deoarece răspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea şi calitatea.Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) – muzeu de importanță regională, ce are în administrare, în prezent, 17 muzee și 2 puncte muzeale. An de an, MNLR Iași organizează diverse activități și ateliere pe diverse teme conexe literaturii, istoriei și al patrimoniului muzeal.