Connect with us

OAR Iași: de ce este necesar ca autoritățile să solicite dovada de luare în evidență a proiectelor de arhitectură

Arhitectură și urbanism

OAR Iași: de ce este necesar ca autoritățile să solicite dovada de luare în evidență a proiectelor de arhitectură

OAR Iași și-a asumat în ultimii doi ani rolul de a deveni o platformă de comunicare și promovare a membrilor săi, alături de o reprezentare reală a interesului lor în societate și în relațiile acestora cu alte instituții.

Filiala teritorială Iași a Ordinului Arhitecților din România este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.

OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice.

Dovada de luare în evidenta a proiectului de arhitectura este un document emis de filialele teritoriale prin intermediul platformei SIOAR, ce are doua roluri esențiale: confirma dreptul de semnătură al arhitectului / conductorului arhitect și face dovada luării în evidență (conform obligațiilor legale), de către Ordinul Arhitecților din România, a proiectului de arhitectură aferent Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire/ Desființare (DTAC/DTAD).

Rolul și obligația obținerii dovezii de luare în evidență

Autoritățile administrației publice centrale și locale au obligația de a solicita Dovada de luare în evidență a proiectului de arhitectură în vederea emiterii autorizației de construire / desființare (conform Ordinului nr. 839 din 12 octombrie  2009 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, actualizat în 2010, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții).

Este important pentru beneficiari să știe că arhitecții cu drept de semnătura au obligația de a-și înscrie proiectele de arhitectura pe platforma SIOAR, ca parte a procesului de autorizare a unei lucrări (conform Legii nr. 184 din 12 aprilie 2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect republicată). Dovada de luare în evidență este un act administrativ, nu o confirmare a calității arhitecturale sau tehnice a proiectului, responsabilitatea integrală pentru acestea revenind echipei de proiectare, sub coordonarea arhitectului cu drept de semnătură.

Acțiuni concrete de anulare a autorizațiilor de construire

Lipsa sau falsificarea dovezii de luare în evidenta duce la anularea Autorizației de Construire/ Desființare de către instanțe. Demararea acțiunii de anulare revine Instituției Prefectului, în urma activității de control a Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C.

OAR Iași a primit din partea unei primării din județul Iași o serie de solicitări de a verifica existența sau autenticitatea dovezilor de luare în evidenta. În cazul a trei dintre acestea au fost confirmate elemente evidente și multiple de neautenticitate, respectivele numere de înregistrare corespunzând în platforma SIOAR altor lucrări ale altor arhitecți. Având în vedere că falsificarea unui act emis de OAR constituie contravenție și se pedepsește conform Codului Penal Art. 401, OAR Iași a solicitat organelor competente cercetarea faptelor și descoperirea vinovaților.

Încurajăm autoritățile publice și beneficiarii proiectelor să verifice, în mod gratuit, calitatea de arhitect cu drept de semnătura și veridicitatea Dovezilor de luare în evidență accesând adresa Sistemului Informatic al Ordinului Arhitecților din România, https://www.sioar.ro. Suspiciunile de fraudare pot fi sesizate la secretariatul Filialei OAR în cauză prin transmiterea informațiilor relevante și a imaginii dovezii considerate a fi invalidă.

Va invitam sa susțineți eforturile OAR Iași în acest demers, prin care urmărim centralizarea corectă a proiectelor elaborate și asigurarea întocmirii acestora de către arhitecti cu drept de semnatură confirmat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

To Top