Connect with us

Orban a evitat să dea termene precise pentru construcția A8

Proiecte publice

Orban a evitat să dea termene precise pentru construcția A8

Într-un interviu acordat presei centrale, premierul Ludovic Orban a făcut mai multe declarații cu privire la autostrada A8. Interviul a fost publicat pe Ziare.com, APIX.ro preia fragmentul relevant pentru Iași:

Reporter: Dl Mandachi – “si eu!” v-a trimis recent o scrisoare deschisa: “CAND INCEPE SI CAND SE FINALIZEAZA AUTOSTRADA MOLDOVEI? Anul, luna, ziua! VA AJUNGE ACEASTA AUTOSTRADA SI LA SUCEAVA? Da sau ba? Daca nu imi furnizati aceste detalii imediat, efectiv nu pot sa incep planul de afaceri. Si precum probabil stiti, fara strategie, ma paste falimentul!”

Ludovic Orban: I-am dat raspunsul prin declaratii publice. Repet, autostrada Tg Mures- Iasi- Ungheni s-a nascut ca proiect in perioada mandatului meu de ministru. Sistematic, PSD a refuzat sa puna in practica proiectul. Era parcat la Comisia de Strategie si Prognoza si era prevazut a fi realizat in PPP. Noi, alaturi de PMP, am fost initiatorii unei legi care prevede construirea Autostrazii Unirii. PSD a refuzat sa ceara finantarea din fonduri europene, la rugamintile comisarului Corina Cretu, care a spus ca e eligibila pentru finantare europeana. Noi facem ce nu au facut ei.

Reporter: Adica?

Ludovic Orban: Am adoptat OUG prin care am mutat la Ministerul Transporturilor (MT) acest proiect. Am sistat procedurile pe PPP, urmand ca pana saptamana viitoare, MT sa decida daca o face pe buget, pe finantare europeana. Si exista posibilitatea ca cel putin realizarea studiului de fezabilitate sa fie eligibila pentru finantare. In acest moment, exista un contract semnat pentru realizarea studiului de fezabilitate pe tronsonul Tg Mures – Ditrau, pe care vom depune cerere de finantare din fonduri europene. Demaram procedura de licitatie de adjudecare a realizarii studiului de fezabilitate pentru tronsonul Ditrau – Iasi – Ungheni. Apoi, adoptam documentatia tehnico-economica si lansam licitatia. Si care sunt termenele? Asta cere dl Mandachi. Nu dl Mandachi imi cere, toata Moldova vrea sa afle. Intr-un interviu cu dvs as fi lipsit de profesionalism sa va dau date precise.

Reporter: Macar estimative.

Ludovic Orban: Ministerul Transporturilor va derula cu viteza maxima procedurile.

Reporter: Aveti in buget fondurile necesare?

Ludovic Orban: Pentru studiul de fezabilitate da, pentru momentul in care se va incheia contractul pentru studiul de fezabilitate pentru celalalte tronsoane, vom aloca banii la rectificare.

Reporter: Presedintele Iohannis spunea la promulgarea legii Autostrazii Unirii: “Avertizez Guvernul ca in bugetul pentru anul viitor trebuie sa se regaseasca cu prioritate fonduri pentru Autostrada Unirii. Avertizez ca a nu se ocupa de asta inseamna a incalca legea”.

Ludovic Orban: Cu siguranta sunt prevazute fondurile pentru a realiza ce se poate realiza. Exista o gandire, un plan, si daca cineva o poate realiza, acel cineva e guvernul PNL. Daca in 2008 PNL era la guvernare, aproape sigur autostrada era realizata in 2019.

Citiţi interviul complet pe Ziare.com

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top