Connect with us

Palas Campus: hub regional de inovație – 13 companii și 5.000 de specialiști programează de aici pentru întreaga lume  

Articol susținut de IULIUS

Investiții private

Palas Campus: hub regional de inovație – 13 companii și 5.000 de specialiști programează de aici pentru întreaga lume  

13 companii multinaționale, unele cu primul lor birou din regiunea de nord-est, 5.000 de ingineri în IT & automotive, 54.000 de mp de birouri clasa A, 6.000 de spații dedicate restaurantelor și serviciilor, facilități pentru conectivitate și mobilitate alternativă. Vorbim despre Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din România, care a transformat o zonă centrală nedezvoltată într-un hub creativ și de inovație. Primii angajați și-au stabilit deja noul birou în proiectul din Sfântul Andrei, inaugurarea oficială a clădirii fiind la finalul lunii aprilie (marți, 25 aprilie). Totul în urma unei infuzii de capital de 120 de milioane de euro în continuarea demersurilor companiei IULIUS de regenerare urbană a zonei centrale, una dintre cele mai mari investiții realizate în ultimul deceniu în Iași.

În iulie 2020 se dădea startul lucrărilor la Palas Campus. Nici trei ani mai târziu, cea mai mare clădire de birouri din România și, totodată, cea mai amplă investiție demarată în pandemie își începe activitatea prin intermediul celor 13 multinaționale care și-au deschis sedii aici. Peste 275 companii naționale și internaționale au fost implicate în realizarea acestui proiect, cu o suprafață construită de peste 86.000 mp, al cărui scop a fost regenerarea zonei Sfântul Andrei, areal central subdezvoltat, într-un magnet pe harta office națională.

Construcție cu amprenta a peste 3.100 de persoane

Atâția arhitecți, ingineri, peisagiști, muncitori din varii domenii au lucrat pentru realizarea Palas Campus în mod direct. Prin mâinile lor au trecut sute de documente, cărți tehnice și specificații, dar și cantități impresionante de materiale. S-au săpat peste 123.000 mc de pământ pentru a realiza fundația, echivalentul a 6.200 camioane, pentru care s-au confecționat aproape 10.000 mp de pereți mulați și s-au folosit 8.000 mc de beton în pereții mulați și 751 de tone de armătură. Practic, suficient material cât să ridici structura a două  blocuri cu 10 etaje.

Pentru cele șase corpuri de clădire au fost necesare cofraje de aproape 150.000 mp, 53.000 mc de beton, 7.700 de tone de armături și 318 tone de confecții metalice. S-au aplicat vopseluri, tencuieli și glet peste 130.000 mp, iar fațada clădirii s-a realizat cu 3.500 de panouri de sticlă special concepută pentru a asigura confort termic și un aport major de lumină naturală, pentru o durată îndelungată din zi.

  • Fibra optică montată în întreaga clădire, necesară telecomunicațiilor atât de importante pentru specificul activității chiriașilor, ajunge la o lungime de 13 km, echivalentul distanței dintre Bucium și Copou. Iar toată tubulatura și țevile montate ajung la peste 68 km, adică aproximativ distanța de la Iași la Vaslui.

Hub ieșean de inovație, conexiuni internaționale

Așadar, un șantier furnicar, cu un ritm amețitor, lucrări dificile, tehnologii premieră, cantități majore de materiale, în urma căruia s-a ridicat cea mai mare clădire de birouri din România. „Primii angajați au venit deja în birourile din Palas Campus și avem convingerea că experiența lor este la cel mai înalt nivel. Avem 13 companii multinaționale prezente în clădire, cu sedii amenajate în consens cu cerințele și exigențele pentru spațiile lor office din marile centre de business din Europa. Accentul este pus pe confort, interactivitate, inovație, natură și libertate, elemente care le guvernează viața personală și profesională, cu atât mai mult în ultimii ani. Peste 5.000 de angajați vor utiliza spațiile de birouri Palas Campus, un proiect ce le oferă dotările și facilitățile pentru a ne îndeplini misiunea – happy at work, happy at home”, a spus Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași.

  • Deplasarea în clădire se va face cu 22 de lifturi

Spațiile office dispun de zona de retail, care include restaurante și cafenele, servicii medicale, fitness și beauty, supermarket și alte facilități. Clădirea este deservită și de două niveluri de parcare subterană, cu o capacitate de 625 de locuri.

Clădire verde – din parcare până pe acoperiș

Palas Campus este proiectul care a atras primul credit verde acordat de International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, unei companii din România. Demers care presupune certificarea EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) a aceleiași instituții și garanția atingerii unor parametri de economisire a resurselor și eficiență în operare. Adițional, Palas Campus este și într-un al doilea proces de certificare verde – LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council, cu parametri extinși până la impactul în comunitate, sustenabilitatea în proiectare, construcție și operare, ceea ce-l face singurul proiect în proces de dublă certificare din faza de construcție.

Elemente green care susțin sustenabilitatea Palas Campus:

  • peste 4.500 mp de spaţii verzi
  • peste 200 de arbori plantaţi (carpen, prun roșu, platan, arborele de gumă, arborele de fier Persan, arborele lui Iuda)
  • 7.000 de arbuști (liliac, călin, magnolie, trandafiri, hortensii, margarete galbene etc.)
  • terase verzi amenajate cu gazon și arbori – etajul 4
  • piste de ciclism de aproape 650 de metri
  • circa 500 de spații pentru biciclete și șase vestiare dotate cu dușuri
  • 16 staţii de încărcare pentru automobile electrice
  • peste 1.200 de panouri fotovoltaice

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top