Connect with us

Pe drumul european vor fi, în premieră, sectoare cu benzi reversibile VIDEO

Local

Pe drumul european vor fi, în premieră, sectoare cu benzi reversibile VIDEO

Drumul european E583 va avea, în premieră, sectoare de circulaţie alternantă. Pentru început, va fi implementat un proiect pilot pe două porţiuni: zona comunei Bălţaţi şi între Strunga şi podul de la Şcheia. Soluţia a fost testată deja de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în alte locuri din ţară, iar modelul care va fi aplicat la Iaşi este cel de pe DN2, din zona localităţii Afumaţi, scrie „Ziarul de Iași”.

Soluţia se poate implementa în zone unde drumul european are 3 benzi de circulaţie: banda din mijloc este utilizată ca bandă de depăşire, alternativ, pentru fiecare dintre cele două sensuri de mers (sistem 2+1).

De exemplu, în zona comunei Bălţaţi, se are în vedere introducerea circulaţiei alternante pe un tronson de circa 6 km: banda de mijloc este schimbată între sensurile de mers la anumite distanţe, în general fiind vorba de minimum 1,2 km, dar acest aspect trebuie adaptat la condiţiile din teren.

Un lucru care nu a fost stabilit încă de către CNAIR este modul în care vor arăta separatorii de sens: în curbe cu un anumit grad de periculozitate ar putea fi folosite cabluri de oţel cu o oarecare elascitate, iar pe drum întins vor fi, cel mai probabil, stâlpi de mici dimensiuni.

“Soluţia realizării unei circulaţii alternante are în vedere reducerea riscului de accidente în zone periculoase. Această măsură a fost deja testată cu succes pe DN2. Practic, pe porţiuni cu trei benzi, banda din mijloc este schimbată între sensuri la anumite distanţe. O astfel de măsură este benefică pentru siguranţa traficului, zona mediană va avea separatori de sens”, a mai declarat Dănuţ Pilă.

În spaţiul public, Asociaţia “Pro Infrastructură”, organizaţie care monitorizează proiectele de infrastructură de la nivelul ţării, a popularizat ideea introducerii circulaţiei alternante încă din anul 2018. Reprezentanţii asociaţiei au avut mai multe luări de poziţie în care au solicitat introducerea circulaţiei alternante pe unele sectoare de drum naţional/european tocmai pentru a reduce riscul de accidente.

Circulație alternantă pe DN2, zona Afumați, înainte de intrarea în București

“Un drum 2+1 alternativ are în total 3 benzi de circulaţie, iar banda din mijloc este folosită pentru depăşire, alternativ, la fiecare 1,2 – 3 km în funcţie de situaţia din teren. Foarte important, în Suedia, sensurile de mers sunt separate prin parapet care, pe cele mai multe sectoare, este din cabluri elastice subţiri, dar surprinzător de rezistente. În caz de impact, parapetul nu permite ca vehiculul să intre pe contrasens”, au detaliat reprezentanţi ai asociaţiei încă din anul 2018.

Citește continuarea în Ziarul de Iași

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top