Repere istorice
Pe hârtie, proiectele Iașului avansează: costurile pentru restaurarea Filarmonicii cresc semnificativ
Costurile pentru reabilitarea Filarmonicii au crescut până la concurența sumei de 68 milioane lei, fără TVA: Consiliul Județean a preluat de patru ani monumentul istoric, a realizat în 2019 un proiect tehnic de execuție, dar nu a identificat sursă de finanțare. În prezent, documentația a fost actualizată astfel că nivelul costurilor a crescut substanțial, cu până spre 50%.
Nici la acest moment nu este clar cum va fi finanțată investiția: CJ încearcă un mix de finanțare între PNRR și Programul Operațional Regional 2021 – 2027, accesarea fondurilor urmând a fi făcută, cel puțin în cazul POR, cu aportul Primăriei. În cadrul PNRR, disponibilul de fonduri reprezintă mai puțin de o treime din necesar, iar, în situația POR, nu există încă publicat un ghid.
Despre reabilitarea Filarmonicii se vorbește de mai bine de 15 ani, fiind unul dintre obiectivele care arată incapacitatea clasei politice actuale de a duce la bun sfârșit un proiect important pentru Iași.
Ansamblul Filarmonicii este compus din trei tronsoane, doar tronsonul I (Casa Balș) fiind restaurat. Celelalte două tronsoane, unde sunt sălile de concerte și cele de studiu, fac obiectul proiectului CJ. Corpurile de clădire sunt luate în administrarea CJ pentru 22 de ani (4 deja au trecut) cu scopul de a fi restaurate, proprietarul fiind Episcopia Romano-Catolică.
Sala mare de concerte – unde nu mai sunt ținute spectacole de mult timp – s-a degradat substanțial și există riscul de prăbușire. „În aceste condiții, de aproape 30 de ani, orchestra Filarmonicii Iași, una dintre cele mai valoroase ansambluri din țară, își desfășoară activitatea în spații improprii, neadecvate”, se arată într-un raport al CJ – consilierii locali au aprobat ieri o hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici.
Proiectul din 2019 prevedea un nivel de costuri de circa 46 milioane lei (fără TVA), dar CJ nu a reușit să urnească investiția, astfel că s-a ajuns la momentul în care costurile cresc semnificativ, costuri influențate de evoluția pieței materialelor de construcție din ultimul an. În prezent, valoarea lucrărilor este estimată la 68 milioane lei, fără TVA, dar rămâne de văzut în ce măsură acest proiect va fi sau nu implementat.