Proiecte publice
Penitenciarul valorează 15,3 mil. euro. Unitatea nu va fi relocată
Terenurile și clădirile din Penitenciarul Iași au fost evaluate la aproape 71 milioane lei. Informația apare într-o adresă a Ministerului Justiției, consultată de apix.ro. În total, activele unității au o valoare de aproape 80 milioane lei. Cel mai important activ, terenul din Copou, are o suprafață de 5,4 ha, iar, în ultima lună, în mediul politic, s-a reluat dezbaterea privind relocarea Penitenciarului pentru a da altă destinație zonei (inclusiv rezidențială).
Însă, documentul pune capăt și acestor discuții despre relocare: „proiectul nu se impune”, spune o colaboratoare apropiată a ministrului Tudorel Toader. Secretarul de stat Marieta Safta l-a contrazis pe ministru la doar câteva zile după ce Toader afirma, chiar la Iași, că relocarea este oportună, iar el, personal, „o susține”.
Citește și Oportunitatea relocării Penitenciarului: ar fi eliberată suprafață de 5,4 ha
Nu doar că unitatea nu va fi relocată din Copou, ci va fi extinsă și modernizată. Astfel, au fost alocați deja bani pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind construirea unui nou pavilion ce va avea 600 de locuri, în contextul în care actualele sectoare de deținere au un număr total de doar 420 locuri (locurile sunt calculate prin raportare la o suprafață individuală de 4 mp).
Penitenciarul beneficiază de o suprafață de 5,4 ha:
În adresa MJ se arată că, în perioada 2008 – 2018, la Penitenciarul Iași au fost făcute investiții de circa 9 milioane lei în infrastructură (bloc alimentar, centrală termică, reţele termice şi apă caldă, reţele apă rece şi canalizare), în condiţii de cazare (pavilion nou dotat modern cu 200 de paturi şi 11 curţi de plimbare parţial acoperite) şi în siguranţa penitenciarului (împrejmuire interioare şi 10 foişoare, sistem şi centru de supraveghere, sistem de alarmare, senzori de mişcare perimetru etc.).
„Prin urmare, având în vedere investițiile deja efectuate sau în curs de derulare la Penitenciarul Iași, apreciem că relocarea acestuia nu se impune”, se precizează în adresa MJ, semnată de Marieta Safta.
Printre argumentele aduse în defavoarea relocării se numără inclusiv faptul că în zona „există posibilități reale de construire: există PUZ din anul 2008, există studii geologice și studii hidrologice care confirmă posibilitățile de construire”.
Secretarul de stat, ce semnează adresa în numele ministrului, mai aduce și alte argumente: Penitenciarul nu reprezintă un pericol pentru populaţia din jur („în proximitate există doar două proprietăţi“), actualul amplasament facilitează accesul deţinuţilor la activităţi în comunitate, dar şi accesul comunităţii în penitenciar (instituţii sociale, ONG-uri, biserici, culte, aparţinătorii familiilor deţinuţilor etc.), iar cheltuielile cu prezentarea la instanţe, spitale sau policlinici a deţinuţilor sunt minime.
În plus, pe lângă noul pavilion cu 600 de locuri, Ministerul are în pregătire și alte investiții precum modernizarea Pavilionului Corp A, consolidare şi supraetajare la Pavilionului dedicat vizitelor, realizarea unei rezerve de apă şi a unui sistem de puţuri de alimentare.
„Pe de altă parte, facem precizarea că, pentru construirea unui penitenciar cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri, într-o nouă locaţie, costurile se ridică la aproximativ 140 milioane euro, suportarea lor nefiind justificată, în condiţiile în care, la nivelul Penitenciarului Iaşi, sunt în derulare lucrări de investiţii care vizează construirea unui nou pavilion de deţinere, cu o capacitate de cazare de 600 de locuri“, se mai menţionează în adresa MJ.
Plan de încadrare a Penitenciarului în Copou:
Scurt istoric al Penitenciarului Iași
Penitenciarul Iași funcționează pe actualul amplasament din 1980, după o scurtă perioadă în care a fost închis (1977 – 1980). Unitatea fusese închisă întrucât avea doar 145 de deținuți, în timp, ce în prezent, numărul acestora este de 10 ori mai mare, închisoarea de la Iași fiind una dintre cele mai aglomerate din țară (ținând cont de suprafața medie de care beneficiază fiecare deținut). Când a fost redeschis, Penitenciarul a fost reconstruit.
„Lucrările de reconstrucţie au fost finalizate în anul 1984, în prezent existând clădiri noi, cu structuri de rezistenţă din beton armat, atât pentru clădirile destinate cazării deţinuţilor cât şi sectorului administrativ de comandă. Din vechile clădiri ce au fost preluate, mai există şi astăzi două corpuri, în care sunt amenajate magazii de păstrare a diferitelor bunuri materiale sau alimente, precum şi clădirea în care se află amenajate vestiarele cadrelor, toate acestea fiind construite în anul 1964. De la reînfiinţare, Penitenciarul Iaşi a fost confruntat în fiecare an cu problema suprapopulării cu efective de deţinuţi, depăşindu-se cu mult capacitatea legală de deţinere”, se arată într-un scurt istoric publicat pe site-ul Penitenciarului Iași.
De remarcat că, în octombrie 2017, Penitenciarul Iași a depus la Primărie o documentație urbanistică în vederea efectuării unor lucrări de modernizare a clădirii unde deținuții primesc vizite (inclusiv supraetajare).