Connect with us

Pietonalul Ștefan a fost extins pe zonele spre Teatru și Casa Modei până în ianuarie: s-a montat roata panoramică

Imagine surprinsă în timpul montării roții panoramice

Local

Pietonalul Ștefan a fost extins pe zonele spre Teatru și Casa Modei până în ianuarie: s-a montat roata panoramică

Zona pietonală Ștefan cel Mare a fost extinsă în acest weekend, măsură care va fi în vigoare în perioada Sărbătorilor de iarnă, inclusiv în luna ianuarie 2022. Pe pietonal a fost montată din nou roata panoramică, la intersecția cu str. I.C. Brătianu.

Circulația mașinilor va fi interzisă până în luna ianuarie, iar conform unei dispoziții a primarului aceasă măsură ar putea rămâne în vigoare până la Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie). Totuși, din experiența altor ani, circulația rutieră va fi probabil reluată în prima parte a lunii, odată ce va fi demontată roata panoramică.

Cu ocazia Zilei Naționale, vor avea loc mai multe manifestări care, de asemenea, impun unele restricții de circulație în centrul Iașului. Potrivit Primăriei, evenimentele specifice vor avea loc în Piața Palatului Culturii. Manifestările vor avea loc începând cu ora 11.00. Restricțiile de circulație încă nu au fost anunțate, dar, din experiența celorlalți ani, vor fi impuse probabil pe str. Anastasie Panu și str. Palat pentru o perioadă de câteva ore.

„Ca și anul trecut, din cauza condițiilor cauzate de pandemia de COVID-19, nu va fi organizat un spectacol și nu va fi oferită masa tradiţională cu fasole şi cârnaţi. Accesul publicului este însă permis cu condiția purtării măștii de protecție, a dezinfectării mâinilor și a păstrării distanței fizice de un metru între participanți”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

În paralel, Primăria continuă montarea de ornamente specifice Sărbătorilor de iarnă în zona centrală, dar și în cartiere periferice. Cel mai probabil, pe Ștefan cel Mare va fi deschis și un Târg de Crăciun, având în vedere că și în alte orașe mari din țară s-au luat astfel de decizii. Aprinderea sistemului de iluminat festiv va avea loc pe 1 decembrie.

Municipalitatea, prin Servicii Publice SA, a cumpărat pentru această iarnă circa 700 de brazi în ghivece, care sunt ornați  și amplasați în toate zonele orașului. De asemenea, 14 brazi mari sunt decorați și montați pe pietonalul Ștefan cel Mare, Piața Unirii, Parcul Copou, Parcul Expoziției, Păcurari (Mimoza), Tătărași (Oancea), CUG (Rond vechi), Nicolina (Esplanada I), Alexandru cel Bun (Piața Voievozilor) și alte puncte de atracție. În premieră, acestora li se vor adăuga 100 de confecții din lemn, în formă de brad, împodobite cu cetină și ornate cu ghirlande luminoase.

Punctele principale de atracție rămân pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, unde vor fi montate și două tuneluri din cetină cu instalații luminoase, și Piața Unirii, deasupra căreia este montată o plasă luminoasă. Amenajări specifice de Sărbători vor fi făcute și în principalele ronduri (Podu Roș, Podul de Piatră, Fundație etc.).

Firmele contractate de Primăria Municipiului Iași montează și figurinele și instalațiile electrice de iluminat festiv de-a lungul principalelor artere din zona centrală: pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt (50 de figurine pe stâlpi), strada I. C. Brătianu (11 figurine), strada Gavriil Musicescu (23 de figurine), strada Elena Doamna (14 figurine), bulevardul Carol I (65 de traversări), strada Anastasie Panu (20 de traversări), strada Palat (20 de traversări), strada Sf. Lazăr (20 de figurine), Pasajul Alexandru cel Bun (25 de figurine), Pasajul Nicolina (20 de figurine) și Pasajul Socola (50 de figurine).

În cadrul Târgului de Crăciun, pe pietonalul Ștefan cel Mare au fost montate și ornate în jur de 30 de căsuțe pentru comercianții de produse de sezon.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top