Connect with us

PLANȘE Teatrul Luceafărul va fi reabilitat și modernizat

Proiecte publice

PLANȘE Teatrul Luceafărul va fi reabilitat și modernizat

Proiectul de reabilitare a clădirii Teatrului Luceafărul a mai trecut un hop: lucrările de intervenție au fost avizate favorabil de către Comisia zonală a monumentelor istorice.

Proiectul a fost realizat de către firma Artehnis, iar documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a făcut obiectul unui discuții recente la Direcția pentru cultură. „Proiect de reabilitare și modernizare a Teatrului pentru copii și tineret Luceafărul”, este obiectul proiectului.

Anterior, au mai existat tentative de refacere a fațadelor, dar instituția nu a beneficiat de finanțare. APIX.ro vă prezintă mai jos în premieră câteva planșe care ilustrează modul în care se va interveni asupra clădirii.

  • La 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul „Luceafărul” Iași. Străbunicul se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților. Un deceniu mai tîrziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei, iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași. O instituție emblematică pentru oraș, România și Europa, „Luceafărul” este un centru cultural activ, cu producții de toate genurile, pentru toate categoriile de public, de la preșcolari, la adulți și seniori, în număr de peste 53.000 pe sezon, organizînd evenimente de amploare internațională, precum Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT).  Eveniment unic în țară prin identitatea sa, singurul de asemenea amploare internațională din regiune, unul dintre puținele de gen existente în România, FITPT a avut pînă acum șapte ediții. Cea mai recentă s-a plasat sub sigla „Noi realități teatrale” și a adus la Iași exclusivități naționale care au radiografiat tendințe de ultimă oră (teatru dans, teatru multimedia, educațional, acustic, de obiecte, teatru imagine, teatru documentar, proiecții de filme, lansări de carte și reviste, conferințe etc.) susținute de peste 200 de artiști din 15 țări, cu sprijinul unei foarte bogate și onorante liste de parteneri, reprezentanțe diplomatice și culturale. (sursă)

[P] Apartamente de vânzare și închiriat pe evo-imobiliare.ro

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top