Investiții private
PLANURI MARI: Noi cartiere de blocuri în Iași! Explozie de autorizaţii de construire
Sfârşitul anului trecut a adus o explozie de proiecte imobiliare, multe dintre ele de amploare şi în zone centrale sau semicentrale. Zeci de iniţiative promovate de diverşi investitori privaţi, unii notorii, alţii necunoscuţi marelui public, au fost avizate de către Primărie, unele dintre acestea la ultima fază, cea de autorizare a lucrărilor. Cele mai multe proiecte aparţin însă unor nume cunoscute din lumea imobiliară a ultimilor ani, mai multe blocuri urmând a fi construite în zone precum Copou, Păcurari, Centru sau Tudor Vladimirescu. Primăria a emis aproape 450 de acte urbanistice numai pe parcursul lunii decembrie 2016, iar cele mai multe dintre ele au vizat construirea de locuinţe. Unde sunt acestea, mai exact, cine este antreprenorul şi ce va ridica acolo?
Unul dintre cele mai noi proiecte de pe piaţa imobiliară va fi implementat în zona Codrescu. Firma Etmak Grup SRL a primit autorizaţie pentru ridicarea unui bloc cu opt etaje şi o înălţime maximă de 27 m. Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă de 1.865 mp şi vrea să amenajeze şi 106 locuri de parcare (91 la subsol şi 15 supraterane). Firma este deţinută de doi asociaţi: Ştefan Silviu Eţcu (nepotul fostului subprefect Vasile Eţcu) şi Ionel Macovei (mediator).
Tot în Copou, dar pe aleea Sadoveanu, vor fi ridicate mai multe blocuri cu cinci etaje pe o suprafaţă totală de 3.335 mp. În total, investitorul (Vasile Pomârleanu, rudă a omului de afaceri Bogdan Cihodaru) vrea să construiască 124 de apartamente, dintre care 54 vor fi cu 2 camere, iar 70 cu o cameră.
Blocuri cu 11 etaje pe bulevardul Chimiei
Un alt ansamblu de blocuri va fi ridicat pe b-dul Chimiei, investiţia aparţinând firmei de construcţii Conest. Compania a fost autorizată pentru realizarea unor lucrări (împrejmuire, săpături şi foraje pentru piloţi foraţi, platforme de acces, amplasare baracamente pentru organizare de şantier) în vederea realizării ansamblului rezidenţial „Conest Grand Residence“. La începutul acestui an, Consiliul Local i-a aprobat constructorului un plan urbanistic zonal pentru ridicarea a trei blocuri cu 11 etaje în vecinătatea Hotelului Zimbru, unde compania are o suprafaţă de 12.000 mp.
În celălalt capăt de oraş, în Păcurari, în zona Colina Însorită, Fiald Imobiliare pregăteşte continuarea investiţiei cu noi imobile de locuinţe, investitorul primind, deocamdată, un certificat de urbanism. Suprafaţa pe care o are compania este de peste 6.700 mp.
În schimb, în zona centrală, consilierul judeţean Cristian Stanciu pregăteşte, prin firma Metcons Top SRL, o investiţie în faţa Hotelului Internaţional, pe strada Palat. Deocamdată, directorul FEG a primit un certificat de urbanism pentru alipirea terenurilor pe care le are în zonă.
Un act urbanistic a fost eliberat şi pentru zona fostei fabrici Nicolina. Sticknet Investment SRL a iniţiat întocmirea unui PUZ pentru construirea unui ansamblu cu funcţiuni complementare privind servicii şi activităţi comerciale.
Alte proiecte imobiliare în curs de avizare sunt promovate de Daniel Cristinel Niculiţă (bloc pe strada Moldovei), Great Lakes Construction SRL (bloc pe strada Toma Cozma), Ioan Hatmanu (bloc pe strada Cuza Vodă), Ionel şi Cristina Budeanu (locuinţe colective în Ciurchi), Răzvan Ţepoi (locuinţe colective pe strada Elena Doamna), Hermina Schvam (bloc pe strada Smârdan) şi ICPE Trafil SA (bloc pe bdul. Dimitrie Mangeron).
Noile proiecte ale lui Cristin Zămosteanu
Unul dintre principalii dezvoltatori din noul val de investitori în imobiliare din ultimii ani, Cristin Zămosteanu, demarează noi şi ample proiecte în mai multe zone ale oraşului. Unul dintre acestea face referire la realizarea unui campus universitar, unei biblioteci, spaţii de birouri şi apartamente, precum şi parcări, în zona Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Este vorba despre două clădiri existente în curtea Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu“.
Un alt proiect aflat în fază de avizare face referire la construirea de blocuri în spatele facultăţilor tehnice (zona Zimbrului – Malu – Adunaţi), unde a primit, în decembrie 2016, autorizaţie şi pentru amenajarea a 110 locuri de parcare.
O altă zonă în care omul de afaceri va construi locuinţe colective şi parcări, prin firma M.Chim SRL, este str. Crişan (lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă).
În schimb, un alt proiect din Centru, supraetajarea Halei Centrale, i-a fost respins de către municipalitate.
„Cererea de supraetajare parţială pentru construire spaţiu comercial şi terasă acoperită se respinge întrucât necesită elaborarea unui plan urbanistic zonal care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ“, au arătat inspectorii Primăriei.
O altă zonă de interes pentru investitor este pe stradela Albă, vizavi de fostul Hotel Europa, pe o fostă parcare betonată. Deocamdată, Zămosteanu a fost autorizat să demoleze o construcţie. Pe acest amplasament se pot ridica inclusiv construcţii înalte.
În decembrie 2016, Primăria a autorizat şi realizarea de hale. Unul dintre investitori, BMT Aerospace România, va construi o hală industrială pentru activităţi de prelucrare mecanică, procese chimice de tratare a suprafeţelor, tratamente chimice şi termochimce, montaj, instalaţii industriale şi de transfer pe o suprafaţă de peste 10.000 mp pe şos. Iaşi – Tomeşti.
În schimb, pe bdul. Chimiei, Textila SA va amenaja trei hale de depozitare pe o suprafaţă de circa 6.300 mp.
Text apărut în Ziarul de Iași