Connect with us

Teren de 7 ha la vânzare pe Moara de Vânt, lângă SRU

Foto: Ziarul de Iași

Investiții private

Teren de 7 ha la vânzare pe Moara de Vânt, lângă SRU

Un teren de 7 ha, la un kilometru de Spitalul Regional, a fost tranzacţionat fix în perioada în care s-a decis amplasamentul final pentru spital. În acte, achiziţia s-a ridicat la circa 500.000 euro, iar acum terenul este scos la vânzare la un preţ de un milion de euro. În trecut, suprafaţa a făcut obiectul unui litigiu pe fond funciar. Noul PUG permite construirea de vile cu trei etaje, terenul fiind mărginit de păduri aflate în proprietatea publică. „Ziarul de Iaşi“ a prezentat în exclusivitate detalii despre prima tranzacţie de amploare din zona SRU de la momentul aprobării amplasamentului viitorului spital.

Construirea Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) în Moara de Vânt a dat startul speculaţiilor imobiliare din zonă. „Ziarul de Iaşi“ a descoperit o tranzacţie cu un teren de 7 hectare, din apropierea SRU, care a fost încheiată fix în perioada în care Primăria anunţa amplasamentul viitorului spital. Terenul a fost cumpărat cu 480.000 euro, iar acum este la vânzare la un preţ cel puţin dublu: 1.033.770 euro. Cumpărătorul este un tânăr de 33 de ani de loc din Paşcani. Fostul proprietar este o moştenitoare care a câştigat dreptul de proprietate în instanţă după un lung şir de procese.

Unde se află terenul

Terenul se află pe platoul Moara de Vânt, la nord-vest de amplasamentul SRU, la circa un kilometru de viitorul spital. În prezent, accesul se face dinspre bulevardul C.A. Ro­setti, printr-un drum de pământ, imediat după poligonul militar. Terenul are o suprafaţă de 68.918 mp şi este mărginit, în cea mai mare parte, de proprietăţi ale municipiului Iaşi (păduri). În prezent, se află în extravilanul municipiului având folosinţă de păşune, dar noul Plan Urbanistic General (PUG) permite construirea de vile cu până la trei etaje (înăl­ţime de maximum 15 metri). În viitor, va­loarea terenului poate creşte semnificativ, având în vedere planurile Primăriei de a amenaja o serie de obiective în zonă.

Cum a fost perfectată tranzacţia

În perioada 2006 – 2009 au avut loc mai multe procese pe rolul instanţelor ieşene care au vizat terenul din Moara de Vânt. Ionela N. a câştigat toate acţiunile înaintate împotriva Primăriei Iaşi şi a Comisiei de Fond Funciar, intrând în posesia terenului la începutul anului 2011, după unele tergiversări ale municipalităţii. În octombrie 2016, proprietarul a început demersurile pentru vânzarea terenului şi a încheiat, iniţial, un contract de arendă cu Alexandru Anania. Încheierea unui astfel de act a avut ca scop, aparent, evitarea solicitării avizului de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a vinde terenul, în contextul în care suprafaţa se află la mai puţin de 30 km de graniţă. Ulterior, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, proprietarul vinde către Anania terenul pentru suma de 480.000 euro. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare au fost plătiţi doar 120.000 euro, restul banilor urmând a fi achitaţi în două tranşe până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie 2017. Tran­zacţia a fost parafată fix în perioada în care la nivel public era anunţat că SRU va fi construit în Moara de Vânt, la circa un kilometru de terenul care a făcut obiectul vânzării. Am reuşit ieri, după mai multe încercări eşuate, să stăm de vorbă telefonic cu Anania, dar el a refuzat să ofere detalii despre tranzacţie, însă şi-a arătat disponibilitatea de a discuta despre teren la o dată ulterioară.

Cine este cumpăratorul

Alexandru Anania este director executiv la Prunstal SRL, o companie specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Firma a fost înfiinţată în iunie 2015, iar în primul an de activitate a raportat un profit de 200.407 lei, cu o cifră de afaceri de trei ori mai mare. Afacerea este deţinută de soţia lui, care apare ca asociat unic, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. De altfel, terenul din Moara de Vânt este bun comun al soţilor Anania, cei doi fiind căsătoriţi înainte de achiziţionarea suprafeţei. Alexandru Ana­nia a fost implicat în mai multe firme (Ascom Impex, A&F Services, Alex Union, Auto Procar), dar ori a cedat în trecut acţiunile, ori societăţile au fost radiate. În schimb, soţia sa apare ca acţionar la Avatti Grup, o companie cunoscută pe piaţa ieşeană, înfiinţată încă din anul 1994, care activează pe piaţa materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. În perioada 2000 – 2015, Avatti Grup a încheiat în fiecare an pe profit. Anda Anania este implicată, fără a deţine acţiuni, şi la firma Avatti Industries SRL (lucrări speciale de construcţii), firmă care, de asemenea, a avut doar profit în perioada 2000 – 2015, în ultimul an menţionat profitul fiind de 1,5 milioane lei. Avatti Industries s-a remarcat şi pe piaţa construirii de blocuri de locuinţe (Copou, zona Ipsilanti).

Terenul a fost scos la vânzare pe site-urile de specialitate

În prima parte a lunii martie, pe un site de specialitate, terenul achiziţionat de Anania a fost scos la vânzare la un preţ cel puţin dublu faţă de costul achiziţiei. „Vă oferim spre vânzare un teren extravilan în zona Podu de Fier – Moara de Vânt la preţ de 15 euro mp, negociabil. Terenul este situat la 3 km de intersecţia mare din Podul de Fier spre Sculeni. Se pretează pentru cartier exclusivist de case, bază de agrement sau aqua magic. Peisajul în această zonă este unul deosebit, pădurile oferind un cadru superb, dar totodată avem şi o panoramă superbă către oraş (mai exact către Sărărie şi Copou)“, se arată în anunţul postat de o agenţie imobiliară. În mod curios, în anunţ nu se specifică nimic despre SRU, cu toate că un astfel de amănunt ar putea  justifica eventual o creştere a preţului pe metru pătrat. De exemplu, pe acelaşi site de specialitate, există mai multe anunţuri de vânzare terenuri în care se arată proximitatea suprafeţelor de SRU. Preţurile terenurilor în cauză încep de la 70 euro/mp, dar vorbim despre zona restaurantului Little Texas şi de suprafeţe de teren care sunt în intravilan, iar pe unele dintre acestea există documentaţii urbanistice aprobate. În noul Plan Urbanistic General (PUG), la vest şi nord-vest de terenul de 7 ha al lui Anania este trasată o zonă destinată serviciilor de turism, fiind păstrată şi folosinţa de pădure. În schimb, terenul se află într-o zonă prevăzută pentru „locuinţe individuale şi colective mici cu regim de construire izolat sau cuplat“, înălţimea maximă admisibilă fiind de trei niveluri (maximum 15 metri).

Text apărut în Ziarul de Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Investiții private

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top