Connect with us

PMI: Încep lucrările la calea de rulare a tramvaielor pe ruta Iași – Dancu

Proiecte publice

PMI: Încep lucrările la calea de rulare a tramvaielor pe ruta Iași – Dancu

Primăria a semnat contractul de lucrări pentru refacerea infrastructurii pe traseul Iași – Dancu. Licitația a fost organizată anul trecut și a fost adjudecată de către asocierea Conest – Mari Vila. Contractul a fost semnat cu întârziere întrucât Primăria a așteptat să semneze acordul de finanțare UE, lucru care s-a întâmplat acum câteva săptămâni. Lucrările vor începe, cel mai probabil, într-un termen de 10 zile.

Asocierea Conest – Mari Vila este constructorul desemnat și în cazul celorlalte lucrări la căi de rulare de pe raza municipiului care se află în desfășurare (bld. Tudor Vladimirescu, zona Pădurii etc.). În cazul Iași – Dancu, contractul de lucrări are o valoare de aproape 54 milioane lei, inclusiv TVA.

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” face parte din lista proiectelor municipalității finanțate prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”. Valoarea totală a acestuia este de 104.022.631,88 lei, inclusiv TVA (aproximativ 21,66 milioane de euro), iar durata de implementare de 36 de luni (din care 28 de luni durata de execuție a lucrărilor).

În cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” vor fi făcute următoarele lucrări / achiziții:

  • Realizarea elementelor componente necesare funcționării căii de rulare tramvai Iași – Dancu, tronson cuprins între intersecția străzilor Vasile Lupu și Aurel Vlaicu și limita intravilanului Municipiului Iași (în lungime de 2.460 metri cale dublă): infrastructură, suprastructură, rețea fir contact și modernizarea elementelor de siguranță a circulației tramvaielor (semnalistică verticală și orizontală, modernizarea trecerilor de pietoni, crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități)
  • Reabilitarea podului Ciurchi II
  • Construirea a opt stații de transport public pentru tramvaie
  • Reabilitarea trotuarelor pe lungimea liniei de tramvai cu o suprafață de aproximativ 9.350 metri pătrați
  • Reabilitarea zonelor verzi pe o suprafață de 1.775 metri pătrați
  •  Achiziționarea a patru tramvaie.

Cele patru tramvaie prevăzute în acest proiect fac parte dintr-un lot de 16 tramvaie pentru care Primăria Iași a semnat, pe 11 noiembrie 2019, contractul de furnizare cu compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş.

Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de 140.964.270 lei, fără TVA (167.747.481,3 lei, cu TVA), adică circa 35.241.000 euro, respectiv 2.202.566 euro pentru fiecare tramvai.

Licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a fost împărțită în trei loturi, corespunzătoare a trei proiecte cu finanțare europeană care privesc și lucrări de modernizare a liniilor de tramvai, refacere a carosabilului și trotuarelor și construirea de stații. pe mai multe tronsoane: intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora și Iași – Dancu.

Tronsoanele menționate reprezintă cea mai mare parte a banilor UE obținuți de Primăria Iași în cadrul POR 2014 – 2020, iar lucrările sunt realizate, în toate cazurile, de firma Conest, principala firmă „abonată” la fondurile de la bugetul local.

Continue Reading

Alte articole din categoria Proiecte publice

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top