Connect with us

PMI: Norme pentru limitarea poluării cu praf de pe șantiere (document)

Splai Bahlui mal drept: constructorul nu a luat măsuri pentru limitarea poluării

Utile

PMI: Norme pentru limitarea poluării cu praf de pe șantiere (document)

Un regulament local privind respectarea unor condiţii stricte legate de protecţia mediului pe şantiere a intrat în vigoare în luna septembrie. În acest sens, municipalitatea a stabilit un set de reguli care trebuie respectate de către constructori. Față de prima variantă vehiculată la nivelul Primăriei, regulamentul a suferit schimbări semnificative în contextul în care mai multe companii de construcții și-au arătat nemulțumirea.

Regulamentul a fost întocmit în contextul în care specialiştii municipalităţii spun că o cantitate majoră de praf provine din activitatea de construcţii pe şantiere. În prezent, Iaşul este cel mai poluat oraş din provincie, iar România riscă declanşarea unei proceduri de infringement. „În vederea reducerii poluării pe şantiere este esenţială implementarea unor măsuri eficiente de control a prafului şi emisiilor, aplicate pentru fiecare activitate generatoare de praf desfăşurată pe şantier. De asemenea, este vitală protejarea sănătăţii populaţiei şi implicit securitatea muncii lucrătorilor din şantier. Evaluarea impactului asupra calităţii aerului se aplică tuturor activităţilor de construcţie/demolare propuse, inclusiv în fazele de curăţare a şantierului“, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Local în luna august 2017.

Constructorii trebuie să respecte minimum 38 din 45 de reguli stabilite

Regulamentul împarte şantierele în trei categorii de risc: scăzut (construcţii cu cel mult două etaje), mediu (proiect cu o suprafaţă construită de până la 2.000 mp) şi ridicat (proiect cu o suprafaţă construită de peste 2.000 mp). În regulament, Primăria a stabilit necesitatea întocmirii unui plan de prevenire şi reducere a poluării pe şantiere, care trebuie prezentat de investitori înainte de obţinerea autorizaţiei de construire. Planul va trebui avizat de către un serviciu de resort din cadrul municipalităţii, iar Poliţia Locală va verifica modul în care constructorul respectă prevederile acestuia. Măsurile au fost împărţite în cadrul a patru obiective generale. În total, au fost stabilite 45 de reguli, iar Primăria va da aviz favorabil doar dacă investitorul îşi asumă respectarea a cel puţin 85% dintre acestea.

Printre altele, planul are ca scop adoptarea de măsuri pe şantiere care să limiteze poluarea cu praf: plase de protecţie, spălarea suprafeţelor de lucru, acoperirea pământului excavat, transportarea pământului cu mijloace auto acoperite cu prelate, instalarea de aparatură pentru monitorizarea calităţii aerului, sistarea lucrărilor în caz de vânt puternic, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, curăţirea marginilor drumurilor şi pavajelor, oprirea motoarelor vehiculelor la staţionare, folosirea unei rampe de spălare a anvelopelor în şantier şi interzicerea arderii deşeurilor în aer liber. De asemenea, Primăria urmăreşte impunerea unei limite de viteză în jurul şantierului, adoptarea unui program de lucru flexibil şi punerea la dispoziţia populaţiei a unui registru de reclamaţii. La fiecare şantier va trebui să existe un registru de evidenţă a deşeurilor, în plan fiind detaliate modalităţile de depozitare, transport şi distrugere a reziduurilor.

[pdf-embedder url=”https://apix.ro/wp-content/uploads/2017/10/regulament_constructii.pdf”]

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Utile

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top