Connect with us

PMI va cheltui zeci de milioane de euro pentru asigurarea încălzirii locuințelor la iarnă

Local

PMI va cheltui zeci de milioane de euro pentru asigurarea încălzirii locuințelor la iarnă

Primăria a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023. Prețul va trece pragul de 400 dolari/tonă, ceea ce înseamnă 56 mil. euro. La acești bani se adaugă alte 5 mil. euro pentru transportul combustibilului din portul Constanța la Iași.

Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA.

API 2 este prețul în dolari americani publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica „Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2” pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. În data de 12 august 2022, când Primăria a făcut achiziția, prețul API 2 era de 344.35 dolari americani / tonă.

  • Numărul de locuințe care încă sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire este unul controversat, Primăria invocând cifre diferite. În prezent, municipalitatea spune că sunt 28.000 de locuințe racordate. Raportând la numărul total de locuințe din municipiul Iași, cel puțin cele care există în evidențele fiscale ale Primăriei, rezultă că doar 20% dintre locuințe din oraș beneficiază de încălzire centralizată.

În vederea procurării cărbunelui, Primăria Municipiului Iași a lansat o procedură de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu prevederile articolului 39 din Legea 99 / 2016 privind achizițiile sectoriale, municipalitatea trimițând invitații către 11 companii. Până la termenul limită – 10 august 2022 – a fost primită doar oferta companiei Vitol SA Geneva. După verificările tehnice și negocieri, contractul a fost semnat în condițiile financiare menționate.

În paralel, până pe 12 septembrie municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru transportul cantității de cărbune. Procedura are o prevedere financiară de 20.300.000 lei, fără TVA (24.157.000 lei, cu TVA), iar compania câștigătoare va avea la dispoziție 40 de zile de la data începerii transporturilor să aducă tot cărbunele la Iași.

„Toate calculele și estimările municipalității demonstrează că schema de funcționare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale. Astfel, potrivit unei analize prezentate și în ședința Comisiei de Dialog Social Iași, funcționarea cu huilă energetică presupune cheltuieli totale cu cărbunele de 415 milioane de lei și venituri totale estimate la 499 de milioane de lei, în timp ce funcționarea cu gaze naturale ar necesita cheltuieli cu combustibilul de 270 de milioane de lei și venituri totale estimate de 121 de milioane de lei. Diferențele provin din vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor, estimată la 433 de milioane de lei în cazul cărbunelui și la 55 de milioane de lei în cazul gazelor. Sumele pot suferi modificări în funcție de prețul cărbunelui la data comenzii, de prețul transportului, de alte reglementări specifice în piață etc.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iași.

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top