Proiecte publice
PMI vrea centru turistic în fostul showroom Palas. Clădirea nu va mai fi demolată
Palas a donat clădirea în care până de curând a funcționat E.ON către Primăria Iași. Cu toate că, în ultimii ani, primarul Mihai Chirica a susținut ideea demolării construcției, municipalitatea vrea acum amenajarea unui centru de afaceri și promovare turistică.
Donația a fost făcută la mijlocul lunii decembrie 2020, iar Primăria va deveni oficial proprietară asupra clădirii la sfârșitul acestei săptămâni, odată cu aprobarea de către Consiliul Local a unei hotărâri în acest sens.
Referatul de specialitate în sprijinul hotărârii CL poate fi consultat la sfârșitul articolului.
- Municipiul Iași urmărește ca prin Centrul de afaceri și promovare turistică Iași să întărească climatul investițional, să crească sectorul de business prin atragerea de capital textern și dezvoltarea antreprenoriatului local, să faciliteze schimbul de know-how între diverse domenii, accentul fiind pus, totodată, și pe componenta turistică, centrul prefigurându-se a fi un promotor al obiectivelor turistice și culturale de interes local, un spațiu comun pentru proiecte de cooperare între administrația publică locală și mediul de afaceri – fragment din referatul de aprobare a hotărârii de CL.
În proiect se arată că amplasamentul vizat pentru sediul centrului este clădirea din str. Piața Ștefan cel Mare 1A, imobil care face obiectul donației oferite de Palas, respectiv fostul sediul E.ON.
Inițial, clădirea a avut destinația de showroom la Palas cu un caracter provizoriu, dar, ulterior, după ridicarea ansamblului, imobilul a fost închiriat către E.ON. La sfârșitul anului trecut, E.ON s-a mutat, iar Palas a donat construcția.
Imobilul va fi autorizat definitiv după eliberarea unui certificat de atestare sau adeverință privind edificarea construcției care va fi emisă în baza unei expertize tehnice, conform reglementărilor legale în vigoare.
Valoarea de piață a imobilului este de aproape 3,8 milioane lei, conform unui raport de evaluare realizat în decembrie 2020. Regimul de înălțime este parter cu un etaj, iar suprafața construită la sol ajunge la 800 mp. De asemenea, suprafața construită desfășurată este de peste 1.000 mp.
Clădirea a fost construită provizoriu și, în mai multe rânduri, voci din societatea civilă au solicitat demolarea ei după ridicarea ansamblului Palas – terenul pe care a fost ridicată făcea parte din esplanada Teatrului Luceafărul. Terenul pe care s-a construit clădirea aparține municipalității, fiind vorba despre circa 1.200 mp.