Utile
POR: Lista firmelor care au atras 170 mil. lei din bani europeni
Cunoscut în special pentru finanțarea de proiecte publice, Programul Operațional Regional (POR) are și o axă de finanțare dedicată companiilor. Apix.ro a analizat contractele semnate până acum de firme în cadrul POR și vă prezintă câteva concluzii.
În județul Iași au fost semnate 92 de contracte în valoare totală de 287 milioane lei, asistența financiară nerambursabilă fiind de circa 170 milioane lei.
Un proiect important a aparținut firmei Gemini Cad Systems, în sumă de 9,4 milioane lei. Compania a avut intenția de a-și extinde capacitatea de producție (industria textilă și pielărie) în parcul industrial din Miroslava, dar contractul a fost reziliat. Potrivit surselor apix.ro, rezilierea contractului de finanțare europeană a fost făcută la inițiativa companiei, iar motivele nu au legătura cu situația financiară, ci cu posibile schimbări în acționarat.
Alte patru firme au reziliat contracte: Stelco, Cameleon Leather, Kolos Group și Interdom Logistic. În total, valoarea totală a proiectelor se ridica la 26 milioane lei, fondurile europene pierdute fiind de 14 milioane lei.
În schimb, 31 de companii din județ au finalizat proiectul, fiind vorba despre inițiative ce au atras finanțări europene cuprinse între 100.000 lei și 900.000 lei. Efectiv, până acum, companiile au reușit să atragă finanțări europene în valoare de 20,5 milioane lei.
Alte 56 de proiecte sunt în implementare, cel mai mare aparținând firmei bucureștene Perspectives Constructions Invest: 55 mil. lei pentru construirea unui incubator de afaceri IT în parcul Miroslava. Important de precizat este că proiectul prevede inclusiv granturi pentru firme IT (citește mai multe despre acest proiect).
Restul celor 55 de proiecte în implementare au fiecare o valoare de sub 10 milioane lei.
Ce fac firmele cu banii atrași de la UE:
- Achiziționarea de echipamente tehnologice
- Diversificarea activităților specifice prin crearea de noi servicii
- Aplicații software
- Crearea de centre de producție
- Extinderea unor capacități actuale de producție
- Achiziționare de utilaje
- Construirea de incubatoare de afaceri
- Crearea de unități noi de recuperare a materialelor reciclabile sortate
- Construirea de cămine pentru studenți
- Amenarea unor unități medicale (în special cabinete)
- Construirea de centre fitness
- Dezvoltarea și modernizarea unor spații de cazare