Arhitectură și urbanism
Predare de ștafetă la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași
Școala de arhitectură din Iași – Facultatea de Arhitectură din Iași – GM Cantacuzino (FAI GM) are o istorie de peste 50 de ani, fiind înființată în Iași în anul 1970, odată cu cele similare din Cluj și Timișoara, integrate Facultăților de Construcții ale Institutelor Politehnice din centrele universitare respective.
Absolvenții facultății de arhitectură profesează, fie în Iași, în alte județe, în București, sau în alte țări, producând arhitectură de calitate, remarcându-se în echipe pluridisciplinare, câștigând concursuri sau activând în domenii conexe, valorificând educația pe care au primit-o. Școala de arhitectură de la Iași a produs, de-a lungul timpului, nu doar profesioniști practicieni, ci și arhitecți pasionați de teoria arhitecturii, de cercetare și de predarea arhitecturii. Aceștia au devenit, la rândul lor, formatori de generații de arhitecți, transmițând valorile arhitecturii de calitate. La Iași s-au format de-a lungul anilor numeroși arhitecți valoroși.
Chiar dacă mulți dintre ei au ales să profeseze în alte părți, au rămas legați spiritual de ceea ce înseamnă Iașul pentru începuturile carierei lor. Profesionalismul cu care și-au construit carierele este apreciat și inspiră generațiile tinere.
În ultimii 4 ani, sub conducerea doamnei Tania HAPURNE, Facultatea GM Cantacuzino din Iași a cunoscut o evoluție notabilă, axată pe profesionalizarea actului didactic și pe îmbunătățirea experienței studenților într-un mediu academic orientat către excelență. Astăzi, suntem încântați să vă anunțăm că avem un nou decan, Tudor GRĂDINARU, pe care toți studenții din ultimele decenii îl apreciază ca un simbol al învățământului de arhitectură ieșean.
De la începutul carierei sale didactice în cadrul departamentului de arhitectură, Tudor a fost un mentor dedicat, ghidând studenții încă de la pregătirea pentru admitere până la elaborarea proiectelor de diplomă și disertație. El a reușit să îmbine cu succes teoria arhitecturii cu îndrumarea în atelierele de proiectare, dar și cu cercetarea academică.
Titular de curs, coordonator de an, tutore, membru în comisii finalizare studii, evaluare stagiu doctoral și de admitere, în cei 27 de ani de carieră a reușit să îmbine activitatea didactică cucea proiectare arhitectură. Activitatea de cercetare în domeniul teoriei arhitecturii, locuirii, semioticii arhitecturale,arhitecturii ecologice și eficienței energetice a clădirilor este concretizată în cărți, studii, articole publicate în reviste specialitate volume ale conferințelor, cu recunoaștere națională și internațională.
De-a lungul carierei a fost membru în colegiile de redacție ale revistelor de specialitate “Arhitectura” (editată de UAR), “Intersecții” și “Arhipelag” (revista Facultății de Arhitectură „G.M.Cantacuzino”). În perioada 2002– 2014 s-a implicat direct în susținerea și promovarea breslei arhitecților, fiind membru în Consiliul Teritorial și Consiliul Național al Ordinului Arhitecților din România. Tudor GRĂDINARU a fost distins anul trecut la evenimentul IAȘI ARCHI: roots & Branches cu premiul pentru TINERI FORMATORI DE ARHITECȚI.
OAR Iași dorește să mulțumească doamnei Tania HAPURNE pentru susținerea constantă pe parcursul mandatului său și să îi ureze lui Tudor GRĂDINARU mult succes și inspirație în noua sa funcție. Suntem convinși că împreună vom continua să promovăm parteneriatele și evenimentele care pun în centrul atenției atât studenții, cât și cadrele didactice.