Connect with us

Prețul gigacaloriei nu va crește la Iași: unul dintre viceprimari s-a abținut de la vot, iar proiectul a căzut

sedinta consiliu local iasi

Local

Prețul gigacaloriei nu va crește la Iași: unul dintre viceprimari s-a abținut de la vot, iar proiectul a căzut

Prețul gigacaloriei nu va crește la Iași, așa cum a propus primarul Mihai Chirica: 45% pentru populație și 130% pentru clienții privați ai sistemului de termoficare. Viceprimarul Răzvan Timofciuc s-a abținut la vot, iar proiectul de hotărâre a fost respins de către plenul Consiliului Local (CL) în ședința ordinară care a avut loc miercuri, 31 iulie.

„În primul rând nu am fost consultat cu privire la acest proiect, deși am în coordonare Termoservice, societatea Primăriei care a preluat serviciul de termoficarea. În forma actuală a proiectului, consider ca presiunea pe clienții din mediul privat este foarte mare și agenții economici mici vor fi mult prea tare afectați de această creștere., a explicat viceprimarul Răzvan Timofciuc. Votul acestuia poate fi considerată o surpriză: el ocupă funcția de vice în baza unei înțelegeri cu alianța din jurul primarului (PNL-PMP) astfel încât să asigure „votul de aur” la proiectele propuse de executivul din care face parte.

Prețul gigacaloriei ar fi urmat să crească chiar din luna iulie, iar primele facturi mărite urmau să fie emise în luna august. Prețul actual a fost aprobat în noiembrie 2019. Comparativ, prețul local al gigacaloriei livrată populației era propus să crească de la 324 lei la 739 lei, respectiv cu aproape 130%. Însă, mare parte din sumă este subvenționată de la bugetul local, astfel că populația urma să plătească circa 300 lei/Gcal (fără TVA) față de 206 lei în prezent, majorarea fiind de 45%.

În cazul clienților noncasnici, municipalitatea nu acordă subvenții, astfel că acești utilizatori (care consumă anual cu 6% mai multe gigacalorii decât populația) vor achita prețul integral. Un simplu calcul arată că impactul bugetar vehiculat de Primărie (de 44,5 milioane lei, valoarea totală anuală a subvenției acordate populației) este zero întrucât creșterea este acoperită de prețul major în cazul clienților noncasnici (agenti economici): anual, clienții noncasnici consumă cu 6% mai mult decât populația (circa 22.000 de apartamente mai sunt racordate la sistem).

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Articole din categoria Local

To Top