Connect with us

Cheltuieli imense pentru apă și încălzire la Iași: sumele depășesc pragul de 700 mil. lei – de cinci mai mult decât investițiile proprii ale Primăriei

cazane cet iasi

Local

Cheltuieli imense pentru apă și încălzire la Iași: sumele depășesc pragul de 700 mil. lei – de cinci mai mult decât investițiile proprii ale Primăriei

Cheltuielile Primăriei pentru funcționarea sistemului de termoficare vor trece, în acest an, pragul de 700 de milioane lei, conform „Ziarului de Iași”. Până acum, în perioada ianuarie – septembrie, costurile necesare furnizării agentului termic au fost de peste 300 milioane lei.

Partea cea mai dificilă a început în luna octombrie, odată cu încheierea contractului pentru achiziția de cărbune: 80 milioane lei au fost deja achitați de către municipalitate, suma reprezentând aproape un sfert din valoarea contractului încheiat cu Vitol SA Geneva.

Potrivit ZDI, Primăria estimează cheltuieli de 407 milioane lei în trimestrul IV al acestui an, ceea ce va face ca întregul necesar de finanțare pentru anul în curs a sistemului de termoficare să fie de 715 milioane lei: suma reprezintă cel puțin o treime din bugetul general și circa jumătate din veniturile proprii ale instituției. De exemplu, investițiile proprii ale Primăriei (care nu cuprind proiectele europene) sunt estimate la circa 134 milioane lei în acest an.

La solicitarea ZDI, Primăria a comunicat că plățile totale pentru buna funcționare a sistemului de termoficare, în primele nouă luni ale anului, au fost de 307 milioane lei. În schimb, în aceeași perioadă, încasările au fost de 230 milioane lei.

Primăria obține venituri în urma gestionării serviciului din următoarele surse: vânzare de energie electrică, o schemă de sprijin guvernamentală (un bonus pentru energie electrică produsă în cogenerare) și facturi la clienți (inclusiv cu diferența de preț suportată de la bugetul local).

Potrivit datelor puse la dispoziție de Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service (societate a Primăriei care asigură managementul sistemului), dintre cele trei surse de venit, cei mai mulți bani au fost încasați în urma producției și vânzării de energie electrică: 143 milioane lei din vânzări, iar 50 milioane lei din bonusul de cogenerare.

În schimb, facturile la clienți au adus venituri de circa 38 milioane în perioada menționată, în condițiile în care aproape 8 milioane lei reprezintă diferența de preț suportată de Primărie la costul gigacaloriei. În schimb, Primăria și-a echilibrat veniturile, cel puțin în fostul sezon rece, tot cu ajutorul guvernului: 50 milioane lei a reprezentat o sumă de ajutor financiar (toate orașele mari au primit sume în acest sens, mai mari sau mai mici), iar alte 15 milioane lei sunt bani care au ajuns la Iași în cadrul unei scheme de sprijin privind acoperirea diferenței de preț la achiziția de gaz.

În context, amintim că, în special în afara sezonului rece, apa caldă este livrată la consumatori prin folosirea centralei din Tudor care funcționează pe gaz, în timp ce CET Holboca utilizează huilă energetică.

Odată ce va porni CET Holboca, vor crește încasările la Primărie

Pornirea centralei de la Holboca este și șansa Primăriei de a crește încasările: prin utilizarea CET Tudor, producția de energie este de circa 100 MW/24 ore, în condițiile în care, la Holboca, capacitatea ajunge la peste 1.000 MW/24 ore, potrivit lui Alin Aivănoaei.

Noi am informat la București că intenționăm să începem producția de energie electrică la 15 noiembrie, în cadrul CET Holboca”, a declarat șeful Termo Service, citat de ZDI. Despre prețul de vânzare a energiei, Aivănoaei a precizat că piața fluctuează foarte mult, astfel că este greu de estimat în prezent care vor fi încasările din această sursă în următoarele luni. Cert este că, odată cu pornirea CET Holboca, vor crește și încasările din producția și vânzarea de energie electrică.

La sistemul de termoficare a Iașului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice și private: spitale, unități de învățământ și imobile deținute de persoane particulare. La capitolul datorii ale clienților pentru furnizarea de agent termic, acestea se apropie de pragul de 3 milioane lei, în condițiile în care mai puțin de o treime este suma totală datorată de populație.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top