Connect with us

Prima factură la cărbune costă bugetul Iașului cât 8 tramvaie noi/În final, vom plăti valoarea echivalentă a 30 astfel de vehicule

Local

Prima factură la cărbune costă bugetul Iașului cât 8 tramvaie noi/În final, vom plăti valoarea echivalentă a 30 astfel de vehicule

Primăria a achitat prima factură pentru livrarea a 140.000 tone de cărbune: 16 milioane dolari, respectiv circa 25% din valoarea contractată cu Vitol SA Geneva. În final, fondurile necesare pentru aducerea huilei energetice la Iași vor trece pragul de 60 milioane de dolari, sumă care echivalează cu achiziția a 30 de tramvaie noi de tipul celor cumpărate în ultimii ani.

Potrivit unui comunicat trimis de municipalitate, prețul de achiziție al cărbunelui a ajuns la aproape 415 dolari/tonă, sumă care include transportul (86 dolari/tonă). Anul trecut, costurile pe tona de cărbune au fost de circa două ori mai mici.

La suma de 58 milioane dolari se adaugă alte 4 milioane dolari ce reprezintă transportul intern al cărbunelui, pe calea ferată, din portul Constanța: Vitol SA asigură doar transportul naval, alături de descărcare, depozitare și încărcare în vagoane. Transportul pe calea ferată va fi asigurat de CFR Marfă în baza unui contract distinct încheiat cu Primăria Iași.

Șansa Primăriei pentru a-și echilibra cheltuielile legate de gestionarea sistemului de termoficare constă în vânzarea de energie electrică, o sursă importantă de venit în special odată ce va fi pornită CET Holboca, unde capacitatea de producție este de zece ori mai mare față de CET Tudor.

La sistemul de termoficare a Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top