Connect with us

Vama Veche devine supermarket: proiectul a intrat în avizare la autorități

Local

Vama Veche devine supermarket: proiectul a intrat în avizare la autorități

Mega Image a închiriat clădirii Vama Veche din zona Gării și vrea să deschidă un nou supermarket, potrivit unui proiect care va fi discutat zilele acestea la Comisia zonală a monumentelor istorice.

Amenajare spațiu comercial în clădire existentă, reparații împrejmuire și amplasare sisteme publicitare pe fațada spațiului comercial existent (construcții cu caracter provizoriu, pe durata contractului de închiriere)”, este obiectul proiectului aflat pe ordinea de zi a Comisiei.

APIX.ro a verificat numerele cadastrale aferente terenului și clădirii, iar verificările au arătat că este vorba despre imobilul monument istoric din zona Gării cunoscut ca Vama Veche. Portrivit blogului Turist în Iași, construcția clădirii de antrepozite, cunoscută drept Vama Veche, a început în 1873 când piatra de temelie a fost așezată de regele Carol I, domnitor la acea vreme. În 1874 a fost inaugurată calea ferată de ecartament larg pe traseul Nicolina – Ungheni – Chișinău, trenurile rusești putând fi încărcate direct din Iași.

Constructorul edificiului a fost Grigore Eliad (1833 – 1901), cel care, între anii 1872-1874, a realizat și tronsonul de cale ferată Iași – Ungheni pe o lungime de 21,4 km. „Construcția acestei linii a fost justificată de faptul că România exporta cantități mari de mărfuri în Rusia, produse alimentare și lemn”, potrivit sursei citate.

Potrivit Comisiei zonale a monumentelor istorice, proiectul Mega Image cuprinde terenul (delimitat cu albastru), precum și cele două corpuri ale clădirii. Cel mai probabil, supermarketul va fi amenajat în corpul de clădire dinspre autogara Codreanu. Vom reveni asupra proiectului când vom avea mai multe informații
Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top