Connect with us

Prima concesionare la Fortus a Primăriei: firmele pot depune oferte pentru 6,2 hectare

platforma industriala fortus

Local

Prima concesionare la Fortus a Primăriei: firmele pot depune oferte pentru 6,2 hectare

Companiile interesate să investească în fostei platforme industriale Fortus pot depune oferte, până joi, în vederea concesionării unei suprafețe de 6,2 hectare. Procedura este organizată de către Primăria Iași, iar cererea inițială a fost făcută de Panifcom, dar licitația este deschisă oricărui investitor.

Detalii despre licitație sunt disponibile în anunțul publicat de Primăria Iași, iar documentația poate fi obținută contra cost de la această instutiție. Scopul concesiunii vizează dezvoltarea „unor activități de servicii și producții cu funcționalități industriale nepoluante”.

fosta platforma fortus iasi schita concesionari
Terenul care face obiectul concesiunii este parcela roșie. Pentru parcela albastră (4 ha) este de așteptat ca Primăria să organizeze o altă procedură, în urma unei cereri depuse tot de Panifcom

Ofertele pentru cele 6,2 hectare pot fi depuse cel târziu până pe 3 aprilie, iar ședința publică de deschidere a acestora va avea loc pe 4 aprilie. Pe teren se află cinci clădiri industriale, toate aflate în stare de degradare.

Solicitarea Panifcom a fost înaintată Primăriei Iași în aprilie 2024. Trei luni mai târziu, Primăria a stabilit valoarea terenului în baza unui raport de evaluare întocmit de un expert de independent – 3,5 milioane euro (17,5 milioane lei), respectiv un cost de 57 euro/mp. Această evaluare stă și la baza stabilirii prețului de pornire la licitație – o redevență minimă de 141.000 euro/an.

„La data actuală, construcțiile sunt într-un stadiu avansat de degradare din cauza deprecierii în timp a acestora și care nu pot fi exploatate în mod fizic fără o reabilitare temeinică, pentru care Municipiul Iași nu are prevăzute fondurile necesare. Valoarea investițiilor pentru aducerea tuturor utilităților în cadrul acestor hale (…) depășesc cu mult valoarea bunurilor în stadiul actual în care se află, se arată într-un document-suport care a stat la baza aprobării deciziei de concesionare a Consiliului Local. Evaluarea independentă a stabilit că modernizarea halelor ar costa cel puțin 30 milioane lei, fără ca în această sumă să fie cuprinsă investiția privind rețelele de utilități.

În planul de afaceri transmis Primăriei, Panifcom a estimat că investiția într-o nouă fabrică va ajunge la 121 milioane lei și vor fi create 88 de locuri de muncă. Intenția Panifcom este de a produce pâine, chifle, produse de patiserie, prăjituri, plăcinte, clătite, tarte, vafe, pâine prăjită și altele.

În ceea ce privește parcela albastră ilustrată în schița de mai sus, o Comisie a Primăriei a aprobat, în august 2024, începerea demersurilor pentru concesionarea activului de 4 ha (cu halele industriale aferente), tot la cererea Panifcom, dar încă nu sunt făcuți toți pașii legali pentru ca această propunere să ajungă pe masa consilierilor locali. În acest caz, Panifcom susține că vrea să construiască o fabrică de lactate, dar, la fel ca în situația parcelei de 6,2 ha, trebuie organizată licitație publică deschisă.

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

To Top