Connect with us

Primăria preia încă aproape 4 ha de la Fortus în contul datoriilor la bugetul local

fortus iasi

Local

Primăria preia încă aproape 4 ha de la Fortus în contul datoriilor la bugetul local

Primăria va deține în zona Fortus terenuri ce au o suprafață totală de aproape 30 hectare: circa 24 ha au fost obținute în 2017, iar alte aproape 4 ha în acest an. Toate terenurile sunt obținute printr-o procedură de dare în plată, respectiv suprafețele au intrat în proprietate publică în contul datoriilor pe care fostul combinat le are la bugetul local.

Consiliul Local (CL) va aproba astăzi preluarea terenurilor și, ulterior, procedura va fi finalizată la un notar public. Analizând numerele cadastrale din proiectul de hotărâre supus dezbaterii, putem constata că cele aproape 4 ha obținute acum nu sunt în vecinătatea celor 24 ha obținute acum patru ani, ci se află la circa 1 km (spre Horpaz).

Acesta este, cel mai probabil, terenul pe care Primăria îl va obține de la Fortus. Spunem probabil întrucât din analiza proiectului de CL rezultă că cel puțin un număr cadastral este posibil să fi fost scris greșit, respectiv acel nr cadastral care face referire la o suprafață de circa 5.000 mp. Notă: imaginea nu cuprinde toate terenurile – nu sunt evidențiate mai multe căi de acces

După cum se poate constata din imaginea de mai sus, terenurile se află aproape de localitatea Horpaz, în dreptul Lacului Ezăreni (în stânga imaginii poate fi observat lacul).

Terenurile care intră în proprietatea publică în contul unei datorii de aproape 7 milioane lei sunt următoarele:

  • teren între Sarjabilizare și FG2 CC, în suprafață de 3.185 mp și evaluat la circa 570.000 lei
  • teren edificat cu C344(SPG), în suprafață de 5.054 mp și evaluat la circa 900.000 lei
  • teren edificat cu C290 (Hala forje), în suprafață de 26.193 mp și evaluat la circa 4,7 milioane lei
  • drum fundac Oțelărie, în suprafață de 2.488 mp și evaluat la circa 150.000 lei
  • căi de acces/amenajări de drumuri: drum acces poartă 3 la fabrica de oxigen (evaluare: cca 22.000 lei), platformă betonată (5.700 lei), drum betonat (2.300 lei), drum acces magazie centrală (9.500 lei), clădire SPG (700 lei) plus cote indivize

„Valoarea de evaluare a bunurilor care fac parte din inventarul Fortus stabilită prin raportul de evaluare întocmit în luna iulie 2017 este diminuată cu 25%, ceea ce pentru UAT Municipiul Iași înseamnă o economie de 2,3 milioane lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Procedura de dare în plată a fost solicitată săptămâna trecută de către Fortus, societate aflat în faliment de mai mulți ani.

Acestea sunt terenurile obținute Primărie în anul 2017 de la Fortus – din păcate, deocamdată, municipalitatea nu a implement vreun proiect prin care zona să fie fructificată: s-a vorbit despre un parc industrial, apoi de un depou CTP, acum iar despre un parc industrial. Un alt proiect a vizat acordarea de scutiri pe o perioadă de 10 ani pentru investitori care vor să se mute la Fortus – după un anunț pompos a primarului Mihai Chirica într-o conferință de presă din mai 2020, nu s-a mai auzit nimic despre un astfel de proiect deși au existat firme interesate

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

To Top