Connect with us

Primăria cumpără o dronă care costă cât un apartament cu 3 camere: aeronava va fi utilizată în domeniul urbanismului

Local

Primăria cumpără o dronă care costă cât un apartament cu 3 camere: aeronava va fi utilizată în domeniul urbanismului

Primăria a alocat, în bugetul pe anul în curs, o sumă de peste 320.000 lei pentru achiziția unei drone de înaltă performanță, aeronavă care va fi utilizată, printre altelel, pentru a cartografia orașul. Printre dotările dronei se numără camere multifuncționale de înaltă rezoluție care vor permite o analiză detaliată a imaginilor aeriene care vor fi realizate.

Intenția municipalității este de a achiziționa o dronă de tip VTOL – acronim pentru „vertical take-off and landing”, respectiv acel tip de drone care au un sistem ce le permite să decoleze și să aterizeze vertical. În general, aceste drone sunt folosite pentru cartografiere, dar și pentru supraveghere aeriană: aeronava poate trimite imagini video în timp real de la distanțe mari (câteva zeci de kilometri).

  • Drona este necesară pentru Serviciul GIS-Cadastru și pentru Direcția de Urbanism. Va fi folosită pentru zbor aerofotogrammetric în vederea planurilor cadastrale, cărți funciare și alte proiecte în acest sens. Prin achiziția ei, evităm închirierea de la terți. În sumă intră achiziția, mentenanța, service-ul, consumabile etc., potrivit lui Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Iași.

Pe site-urile de specialitate, o dronă VTOL la un cost de circa 200.000 lei are o autonomie de minim 3 ore și o limită de altitudine a zborului până la 4.000 metri. În același timp, poate transmite imagini video în timp real la o distanță de 20-30 km de locul unde să află utilizatorul.

„Dronele VTOL câștigă din ce în ce mai mult teren în lumea filmărilor aeriene. Aeronavele fără pilot au caracteristici uimitoare, fie că vorbim de un zbor de mai multe ore, de o distanță de semnal de zeci de kilometri sau de camere multifuncționale. Moduri de zbor automatizate, sistemul de puncte de control și întoarcerea acasă sunt echipamente standard pentru aceste dispozitive”, se arată pe unul dintre cele mai populare site-uri din România care se ocupă cu vânzarea de drone și accesorii.

Dronă de tip VTOL
Află care sunt cele mai noi oferte la apartamente din Iași pe 2camere.ro! (P)

Articole din categoria Local

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top