Proiecte publice
Primăria a devenit proprietară pe 23,5 ha la Fortus
Municipalitatea ieșeană a câștigat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe importante de teren din patrimoniul fostului combinat Fortus. Instituția a devenit proprietară pe 23,5 ha unde sunt ridicate mai multe construcții, suprafața totală a acestora fiind de peste 100.000 mp. În total, este vorba despre șapte obiective. Primăria a început demersurile acum circa trei ani și a propus o procedură de dare în plată: bunuri imobile în contul datoriei Fortus de 87 milioane lei la bugetul local. Recent, Curtea de Apel din Târgu Mureș a dat o decizie favorabilă în acest sens. Primăria a semnat deja atât contractul de dare în plată, cât și procesul verbal de predare-primire a bunurilor imobile. Terenul și construcțiile aferente se află în zona centrală a patrimoniului fostului combinat, în vecinătatea fostului pavilion administrativ şi a parcului ştiinţific Tehnopolis.
Partea din patrimoniul Fortus care a intrat în proprietate publică:
Obiectivele intrate în proprietatea Primăriei sunt Sculărie (1,9 ha), Utilaj Tehnologic Complex Uşor (4,03 ha), Turnătorie fontă (6,16 ha), depozit central (1,2 ha), Modelărie şi Baza de sarjabilizare (1,9 ha), depozit răşini (0,9 ha) şi Mecanică grea (7,2 ha). Suprafaţa construcţiilor de pe terenul luat în proprietate ajunge la peste 100.000 mp.
„Vom dezvolta o platformă industrială pentru Iaşi şi pentru România. Nu ne vom apuca de vândut, nu vrem să facem proiecte imobiliare acolo, sub nicio formă, este zonă industrială, are deja o conformaţie de zonă industrială evidentă. Un lucru important pentru noi este că avem toate utilităţile acolo şi are racord direct în Transgaz, deci gazele se cumpără la preţ de transport, nu la preţul de distribuţie. Contractul nu-l faci cu distribuitorul, ci îl faci direct cu statul român“, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.
Detalii despre fiecare obiectiv preluat:
În şedinţa Consiliului Local (CL) din luna octombrie a fost aprobată o rectificare bugetară prin care creanţa Fortus a fost introdusă la veniturile bugetului local din taxe şi impozite locale. În acelaşi timp, suma a fost reflectată la cheltuieli de investiţii, iar şefii oraşului au precizat, la vremea respectivă, că prin această metodă se poate face operaţiunea de dare în plată (practic, operațiunea este, „contabilicește”, una de achiziție a terenurilor). Municipalitatea a fost nevoită să achite şi cota de TVA aferentă procedurii, în sumă de 10,9 milioane lei. Procedura de dare în plată va fi finalizată odată cu introducerea bunurilor în patrimoniul public al municipiului Iași, fiind programată în acest sens o ședință extraordinară, pe 28 decembrie, a Consiliului Local.
Hărți puse la dispoziție de Primăria Iași, cu amplasamentul fiecărui obiectiv: