Connect with us

Primăria Iași a respins singura ofertă depusă pentru concesionarea sistemului de termoficare

cet tudor

Local

Primăria Iași a respins singura ofertă depusă pentru concesionarea sistemului de termoficare

Licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare a fost anulată. Primăria Iași a respins singura ofertă depusă la procedură, cea a Chimcomplex Borzești SA. Compania a trimis un comunicat ieri pe bursă în care anunță că se retrage din licitație la 5 zile după ce procedura a fost anulată de municipalitatea ieșeană.

În comunicat, firma condusă de omul de afaceri Ștefan Vuza nu face referiri la anularea licitației și nici la faptul că a depus contestație la raportul de procedură emis de Primărie. Pe scurt, municipalitatea a respins oferta Chimcomplex întrucât firma nu a făcut dovada experienței similare.

„Compania se retrage din licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iași, după ce Primăria nu a primit o finanțare nerambursabilă de 117 milioane de lei, echivalentul a peste 23 de milioane de euro, care ar fi contribuit la modernizarea CET Holboca și care modifică substanțial condițiile inițiale ale tranzacției”, este motivul invocat de Chimcomplex pentru „retragerea din licitație”.

Rămâne de văzut dacă firma își va retrage contestația depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Sesizarea apare încă activă pe portalul CNSC, fiind în etapa în care CNSC a solicitat dosarul achiziției de la Primărie astfel încât să poată fi luată o decizie.

Chiar dacă invocă pierderea de finanțări nerambursabile la CET Holboca, Chimcomplex dezvăluie în comunicatul trimis presei faptul că a depus mai multe solicitări la Consiliul Local pentru concesionarea tuturor activelor și terenurilor de la centrala din Holboca. Din informațiile APIX.ro, este vorba despre peste 160 ha de teren. Firma din Borzești invocă faptul că vrea să construiască nu mai puțin de opt fabrici în cadrul unui Combinat de Biochimie.

În ceea ce privește respingerea ofertei pentru concesionarea sistemului de termoficare, Primăria a stabilit că Chimcomplex nu are experiența necesară pentru gestionarea unui astfel de sistem: în ultimii trei ani, a produs și livrat energie termică sub limita de 50.000 MWh, stabilită prin caietul de sarcini.

Însă, Chimcomplex spune că municipalitatea a respins în mod nelegal oferta și solicită CNSC să oblige Primăria să reevalueze documentele. „Autoritatea contractantă a ignorat complet cantitățile de energie termică livrate în perioada relevantă în cadrul Platformei Onești pentru consum intern și s-a raportat exclusiv la cantitățile livrate în baza celor 6 contracte transmise de subscrisa”, arată Chimcomplex în contestație.

La platforma Onești, firma spune că a livrat 356.000 MWh „cu mult peste limita de 50.000 MWh”. Însă, municipalitatea ieșeană s-ar fi raportat doar la contractele încheiate cu terți prin intermediul cărora Chimcomplex a livrat doar 14.200 MWh. În același timp, societatea spune că platforma Onești îndeplinește condițiile pentru a putea fi considerat sistem de alimentare centralizat.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria Local

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top