Connect with us

Primăria Iași face un nou împrumut pentru a putea cofinanța proiecte UE

plen consiliu local iasi

Local

Primăria Iași face un nou împrumut pentru a putea cofinanța proiecte UE

Consiliul Local (CL) Iași a aprobat, la finalul săptămânii trecute, un nou împrumut cu o valoare de 6,2 milioane lei, la scurt timp după o decizie similară pentru un credit de 7,5 milioane lei. Ambele împrumuturi sunt făcute la Ministerul de Finanțe și au o perioadă de maturitate de până la 5 ani.

Scopul municipalității este de a cofinanța șase proiecte europene care au, în prezent, întârzieri majore în implementare. Proiectele au avut parte de creșteri ale valorilor inițial licitate de constructori în contextul problemelor din domeniu.

Cele șase proiecte sunt:

  • înființarea unui sistem alternativ de mobilitate urbană cu stații automate de închiriere a biciclete – în cazul acestui proiect există riscul real de a fi pierdută finanțarea UE (Primăria trebuie să lanseze o nouă licitație). Suma alocată din credit: 342.890 lei.
  • reabilitarea și modernizarea zonei de agrement „C.A. Rosetti” – proiectul a fost deblocat recent, după ce, pe o perioadă îndelungată, șantierul a fost abandonat. Suma alocată din credit: 495.390 lei
  • construirea unui centru multifuncțional social în Cicoarei, lângă Ștrand – proiect cu întârzieri majore în implementare. Suma alocată din credit: 1.344.000 lei
  • reabilitarea grădiniței cu program prelungit nr. 13. Suma alocată din credit: 2.324.000 lei
  • modernizarea campusului școlar al Colegiului „Gh. Asachi”. Suma alocată din credit: 47.800 lei
  • reabilitarea sistemului de termoficiare. Suma alocată din credit: 1.700.000 lei

Recent, Primăria a decis contractarea a încă 7,5 milioane lei de la Ministerul de Finanțe, tot pentru cofinanțarea proiectelor UE. Autoritatea centrală oferă condiții favorabile pentru astfel de credite care sunt acordate în teritoriu: dobândă de 1,5% pentru un credit de până la 5 ani.

„Rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral”, a arătat Ministerul Finanțelor care a pus la dispoziția autorităților locale o sumă de până la un miliard de lei.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Local

Hover Image with Link

Trafic

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top