Proiecte publice
Primăria Iași va reloca Teatrul Cub și va impune restricții de trafic în zonă: lista amenajărilor propuse
Proiectul european de reamenajare a zonei din jurul Teatrului Național are o valoare de peste 27 milioane lei, conform documentației tehnice recepționate de municipalitate. Investiția presupune o serie de modificări urbanistice importante, iar fondurile vor fi asigurate în cadrul unui program european în care Primăria are banii garantați în plată atât timp cât depune un proiect eligibil.
Amenajarea zonei din jurul Teatrului Național va fi depusă la pachet cu proiectul de restaurare a clădirii Filarmonicii: această investiție este în derulare, dar planul autorităților este de a deconta banii de la bugetul european, existând un parteneriat în acest sens între Primăria Iași și Consiliul Județean.
Care sunt modificările propuse în zonă
Potrivit Primăriei, proiectul va fi implementat pe o suprafață de 17.060 metri pătrați. Aceasta include în prezent 6.186 mp spații verzi și se propune o amenajare peisageră formată din 6.208 mp spații verzi și 1.297 mp de alei. Care sunt principalele modificări:
- demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia, precum și a anexelor improprii. Primăria nu a anunțat locul în care va fi relocat, la acest moment Teatrul Cub nu are toate autorizațiile de funcționare, actele fiind retrase, potrivit municipalității
- se va interveni asupra esplanadei Teatrului Național, incluzând strada Matei Milo și un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins între străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu. Potrivit Primăriei, se urmărește „amenajarea unui parc urban și a unei piațete moderne”
- va fi desființat sensul giratoriu din jurul statuii lui Miron Costin, precum și locurile de parcare din jurul monumentului. Statuia va fi pusă astfel în valoare și va avea iluminat arhitectural printr-o instalație de tip „ploaie de lumini”
- pe strada Cuza Vodă, pe tronsonul dintre intersecțiile cu strada I.C. Brătianu și strada Mănăstirea Dancu, se va interzice circulația auto, permițând doar accesul tramvaielor și al pietonilor, liniile ferate fiind semnalizate prin poziționarea bolarzilor de beton
- pe strada Matei Milo se va interzice circulația auto, permițând doar accesul pietonilor. Totodată parcarea de la intersecția străzii Matei Milo cu strada Agatha Bârsecu ar putea fi desființată, creând posibilitatea extinderii spațiilor verzi și a aleilor de promenadă.
- Uzina Teatrului, amenajată în prezent ca spațiu cultural, va integra noi funcțiuni publice, precum cafenea, bar sau restaurant, adaptate noii amenajări din zonă
- vor fi efectuate lucrări de refacere a pavajului, înlocuirea mobilierului urban și a sistemului de iluminat public, extinderea spațiilor verzi și reabilitarea infrastructurii tehnico-edilitare
Proiectul are o valoare de 27,6 milioane lei. Intenția Primăriei este de a finanța proiectul „Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic”, care include modernizarea zonei din jurul Teatrului, cu fonduri europene din Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7 – O regiune mai atractivă, în care Municipiul Iași beneficiază de o alocare financiară de 18.779.684 de euro. În cadrul acestei linii de finanțare va beneficia de fonduri și clădirea Filarmonicii.

„Pe lângă spațiul perimetral Teatrului, proiectul complet include finanțarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Filarmonicii, restaurarea picturii interioare a Catedralei Mitropolitane, realizată de Gheorghe Tattarescu, amenajarea zonei Colegiului de Arte Octav Băncilă etc. Astfel, adăugând modernizarea esplanadei Teatrului Național, investiție în curs de finalizare, va fi amenajată o nouă axă culturală, între Mitropolie și Colegiul de Arte”, conform Primăriei Iași.
