Proiecte publice
Primăria vrea să cumpere 12 tramvaie noi. Vezi lista celorlalte 23 de proiecte
Municipalitatea a finalizat lista celor 24 de proiecte europene pe care le va propune spre finanțare în acest an. Principala noutate constă în achiziția a 12 tramvaie. Finanțarea va fi asigurată prin axa 4 prioritară din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. În acest sens, Iașul are alocată o sumă de 58,3 milioane euro, cea mai mare din țară. Banii vor fi disponibili de îndată ce apelul de proiecte pe această axă va fi lansat, cel mai probabil în a doua parte a acestui an.
În total, Primăria a pregătit 24 de proiecte: 12 pe o listă principală și 12 pe o listă de rezervă. Acestea din urmă vor putea intra la finanțare doar în situația în care vor exista economii/suplimentări de fonduri pe axă sau dacă proiecte de pe lista principală vor fi respinse. Chiar dacă cele 58,3 milioane euro sunt deja asigurate de Uniunea Europeană, propunerea unui proiect nu echivalează cu acceptarea acestuia – față de programarea 2007 – 2013, proiectele PMI pe axa „dedicată” trebuie să aibă un punctaj minimum de 50 de puncte.
În cadrul axei 4 sunt cinci linii de finanţare: mobilitate urbană (4.1), revitalizare urbană (4.2), regenerare comunităţi defavorizate (4.3) şi două privind investiţii în educaţie (4.4 şi 4.5). Cele mai mari proiecte sunt propuse pe axa 4.1 cu o valoare totală de 47,3 milioane euro, respectiv 81% din totalul alocării.
Fiecare proiect ce vizează reabilitarea de căi de rulare cuprinde și achiziția de tramvaie. Primăria are în plan modernizarea a cinci tronsoane: Cinci Drumuri – str. Pădurii – str. Nicoriţă (1 – vezi foto jos), Piaţa Podu Roş – intersecţie cu bd. Primăverii (2), pe bd. Virgil Săhleanu (3) – între intersecţia cu bd. Metalurgiei şi rond capăt Zona Industrială (19,2 milioane euro), Bucşinescu – str. Tudor Vladimirescu – Calea Chişinăului – (5) – (14,1 milioane euro) și Iași – Dancu – (4) – (8,5 milioane euro). Primul proiect – ce vizează trei tronsoane – cuprinde achiziția a 7 tramvaie, al doilea 3 tramvaie, iar al treilea 2 tramvaie.
Lista proiectelor în ceea ce privește mobilitatea urbană este completată de un sistem alternativ de transport cu staţii de închiriere a bicicletelor (62 de staţii, 4,07 milioane euro) şi înfiinţarea unui sistem e-ticketing (1,6 milioane euro). În total, lista principală a Primăriei cuprinde 12 proiecte în valoare de circa 60 milioane euro, sumă ce acoperă integral alocarea UE pe axa prioritară 4 în cadrul POR în cazul Iaşului.
Pe lista proiectelor de rezervă a PMI figurează tot 12 proiecte. La fel ca în cazul listei principale, cei mai mulți bani sunt pe linia de finanțare dedicată mobilității urbane: amenajare parcări de tip Park & Ride la rond Canta/rond Dacia (4 milioane euro), modernizarea staţiilor de transport public ca puncte intermodale (rondurile Tehnopolis, Agronomie şi Canta – 3,39 milioane euro), modernizarea depoului Gară şi achiziţia a 7 tramvaie (20 milioane euro) şi modernizarea depoului din Dacia şi achiziţia a opt tramvaie (20 milioane euro).
Important de menționat este că, în cazul proiectelor depourilor, nu există încă documentații tehnice. Probabilitatea ca aceste inițiative să fie finanțate este destul de redusă, cel puțin în actualul exercițiu bugetar european, dar acest lucru nu exclude identificarea unor alte surse de finanțare.
Apelurile de proiecte de pe axa 4 POR nu au fost încă lansate. Din punct de vedere procedural, accesarea fondurilor este mai „birocratică” decât exercițiul bugetar anterior. În mecanism a fost inclusă și așa-numită „Autoritate urbană”, din care fac parte angajați ai municipalității, și căreia i s-a conferit un rol de organism intermediar. Aceasta este și etapa în care ne aflăm acum: fișele de proiecte au fost trimise de municipiul Iași către Autoritatea urbană Iași, for care, în etapa următoare, le va trimite către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, care, la rândul ei, va trimite la autoritatea de management din Capitală. Un calendar orientativ arată că proiectele propriu-zise ar putea fi depuse pe parcursul acestui an, caz în care licitațiile de execuție ar putea fi lansate la început de 2019, iar lucrările ar putea începe în a doua jumătate a anului viitor.
Suma alocată Iaşului reprezintă un sfert din totalul fondurilor disponibile la nivelul Regiunii de Nord-Est în cadrul axei 4, iar, la nivel național, este cea mai mare sumă în comparație cu restul municipiilor reședință de județ. Iașul este urmat de Timișoara (55 milioane euro), Craiova (47,9 milioane euro), Constanța (47,2 milioane euro), Brașov (47,1 milioane euro), Ploiești (45,3 milioane euro) și Cluj (45,1 milioane euro).
Primăria a semnat sau urmează să semneze contracte pentru cinci proiecte europene, toate fiind pe alte linii de finanţare decât cea menţionată mai sus: reabilitarea sistemului de termoficare (etapa II, în implementare), reabilitarea ansamblului Mănăstirea Frumoasa (fază de licitaţie), reabilitarea Spitalului de Recuperare (pre-contractare), reabilitarea Băii Turceşti (pre-contractare) şi reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală (etapă premergătoare pre-contractării).