Connect with us

Primăria vrea inel pietonal suprateran în intersecția din Podu Roș

Proiecte publice

Primăria vrea inel pietonal suprateran în intersecția din Podu Roș

Primăria Iași a alocat o sumă de 200.000 lei în bugetul local pe anul 2023 pentru întocmirea unui studiu în vederea construirii unui inel pietonal suprateran peste intersecția giratorie din Podu Roș. Ideea nu este una nouă, ea a fost vehiculată prima dată de către fostul viceprimar Radu Botez. Dar, este pentru prima dată când, în buget, este inclusă o sumă aferentă unui astfel de proiect.

Cel mai probabil, odată ce va avea un proiect, Primăria va căuta finanțare nerambursabilă pentru execuția lucrărilor. În buget, proiectul a fost inclus cu o precizare: „asigurarea infrastructurii pentru transportul verde”. O astfel de componentă este în cadrul PNRR, dar proiecte de mobilitate urbană vor fi finanțate și prin intermediul POR 2021 – 2027.

Inel pietonal în Shanghai

Realizarea unui inel pietonal suprateran ar duce la desființarea tuturor trecerilor de pietoni din intersecție. În schimb, construirea acestui inel nu ar duce în mod neapărat la renunțarea intenției de a amenaja două pasaje sub- sau supraterane în Podu Roș, în lungul Splaiurilor.

În octombrie 2020, Primăria a lansat o licitație pentru proiectarea lucrărilor la două pasaje supraterane, contractul având o valoare de 2,1 milioane lei. Cinci ofertanți s-au prezentat la licitație, iar, în martie 2021, a fost stabilit câștigătorul. În schimb, în urma opoziției din Consiliul Local, contractul de proiectare nu a mai fost semnat, dar nici licitația nu a fost anulată – teoretic, dacă oferta câștigătorului a fost prelungită, atunci ar putea fi semnat contractul oricând.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Articole din categoria Proiecte publice

To Top