Connect with us

Proiect: Licențe taxi acordate prioritar la mașini electrice/Numărul autorizațiilor crește cu 30%

Utile

Proiect: Licențe taxi acordate prioritar la mașini electrice/Numărul autorizațiilor crește cu 30%

Municipalitatea pregăteşte modificări radicale în ceea ce priveşte autorizarea activităţii de taximetrie din oraş. O primă veste pentru taximetrişti este că numărul de autorizaţii va creşte cu până la 30%. În schimb, începând cu acest an, vor fi atribuite autorizaţii doar în anumite condiţii, iar principalul criteriu ţine de ponderea autovehiculelor electrice în parcul auto total: Primăria vrea ca minim 30% dintre taxiurile de la stradă să fie electrice.

DESCARCĂ proiectul de hotărâre

„Valabilitatea actualelor autorizaţii taxi nu se mai prelungeşte în anul 2023, urmând ca acestea să fie atribuite în cadrul unei noi proceduri“, se arată într-un proiect de hotărâre lansat în consultare publică de către Primărie.

Potrivit documentului, în prezent sunt 1.693 de autorizaţii valabile, iar numărul acestora va creşte până la maxim 2.200 de avize. Modificările propuse de Primărie au la bază un studiu de specialitate realizat de profesori de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.

Scopul general al Primăriei prin noile reglementări vizează reducerea gradului de poluare în oraş prin promovarea transportului ecologic, se mai arată în proiectul de hotărâre. În acest sens, municipalitatea a iniţiat un nou regulament care stabileşte criteriile pentru acordarea autorizaţiilor de taxi. Criteriile ţin de vechimea autovehiculului (limitele sunt: maximum 1 an – 20 puncte, de la 4 la 5 ani – 2 puncte), clasificare conform normelor de poluare Euro (electrice – 100 puncte, Euro 6 – 10 puncte), vechime neîntreruptă în regim de taxi (0,5 puncte/an), gradul de protecţie a pasagerilor (10 puncte – 6 airbaguri, 0 puncte – un airbag), efortul investiţional al transportatorului (6 puncte – maşină în proprietate, 4 puncte – leasing), dotări suplimentare (câte 5 puncte pentru aer condiţionat, POS, GPS şi câte 2 puncte pentru perete despărţitor şofer – clienţi) şi, nu în ultimul rând, volumul portbagajului util.

„În cazul disponibilizării unor autorizaţii taxi sau în cazul suplimentării numărului de autorizaţii taxi se declanşează procedura de atribuire a acestora, procedură la care au prioritate transportatorii autorizaţi înscrişi în listele de aşteptare“, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Odată ce va fi aprobată o astfel de hotărâre, care prevede şi ca numărul maxim de autorizaţii să poată ajunge la 2.200, Primăria va putea acorda în plus faţă de ceea ce există în Iaşi încă 500 de avize, dar cu respectarea noilor proceduri.

Decizia de a suplimenta numărul de taxi-uri vine şi în contextul în care, dintre oraşele mari ale ţării, Iaşul are cel mai mic număr de maşini în regim taxi raportat la numărul de locuitori.

Citește mai multe în Ziarul de Iași

Alte articole din categoria Utile

EXCLUSIV apix.ro:

Mobilitate urbană

Facebook

Tu știi în ce cartier stai?

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top