Connect with us

Proiectele-fantomă ale Primăriei Iași: în locul turnurilor gemene, la fostul Bazar au apărut autobuze CTP (I)

turnuri gemene propuse de primarie

La pas prin oraș

Proiectele-fantomă ale Primăriei Iași: în locul turnurilor gemene, la fostul Bazar au apărut autobuze CTP (I)

Bazarul din zona Nicolae Iorga a fost dezafectat în anul 2013: au trecut 10 ani de când Primăria nu a reușit să amenajeze o zonă de peste 11.500 mp în folosul comunității. În urmă cu 7 ani era anunțat cu mult festivism un proiect grandios, dar care, la fel ca multe alte inițiative ale Primăriei Iași, au rămas la stadiul de machetă.

Două turnuri gemene erau propuse la fostul Bazar: în decembrie 2016, Primăria a prezentat public două variante care au rezultat dintr-un concurs de soluții cu premii în bani. Mai mult, Primăria a făcut chiar și un sondaj public prin care ieșenii erau invitați să voteze cea mai bună variantă: „Green Office Park” sau „City Gate”. Ulterior, proiectul a fost abandonat.

  • APIX.ro își propune, într-o serie de materiale, să readucă în atenția publică toate acele proiecte-fantomă ale Primăriei Iași care sunt vehiculate periodic, sunt prezentate chiar și machete, pentru ca, în final, de astfel de inițiative să se aleagă praful, iar Iașul rămâne cu bani cheltuiți pe studii de fezabilitate.

În prezent, fostul Bazar a devenit un soi de parcare, garaj pentru unele autobuze nefolosite ale CTP (în incintă sunt garate și autobuze care circulă zilnic în oraș) sau depozit pentru materiale de construcții. Anterior, în anii trecuți, Conest utiliza zona, în mod suspect, pentru organizare de șantier: a contat acest lucru în modul în care constructorul și-a adjudecat în trecut licitații organizate de Primăria Iași?

Aceeași întrebare poate fi adresată și în cazul materialelor de construcții care sunt acum depozitate la fostul Bazar și aparțin firmei Symmetricaaceastă companie are monopol în ultimii 10 ani pe tot ceea ce înseamnă montarea de pavele pe raza orașului.

Primăria Iași avea în plan un parteneriat public-privat pentru realizarea „centrului de afaceri” de la fostul Bazar. Interpelat periodic despre proiect, ultima explicație a primarului Mihai Chirica pe subiect a fost că proiectul a fost oprit din cauza a 900 mp care sunt în proprietate privată, iar proprietarul nu ar vrea să vândă.

În patrimoniul public al municipiului Iași, terenul figurează cu o suprafață de 11.384 mp și o valoare de aproape 17 milioane lei, fiind în administrarea Direcției Exploatare Patrimoniu a Primăriei. Verificările APIX.ro au revelat că Primăria Iași a intabulat întreaga suprafață de 11.384 mp în luna august 2021, cu precizarea că suprafața măsurată este de 9.321 mp, potrivit extrasului de carte funciară achiziționat de APIX.ro de la Autoritatea de Cadastru – această suprafață nu este grevată de sarcini.

După cum se poate observa, în centrul terenului este o altă proprietate – APIX.ro a verificat la ANCPI și acest număr cadastral: sunt 2.193 mp care aparțin Primăriei Iași încă din anul 2012. În concluzie, Primăria are în proprietate 11.514 mp. Cealaltă suprafață încercuită, care apare în dreapta, nu este intabulată – cel mai probabil la acest teren a făcut referire Mihai Chirica (cei 900 mp).
Primăria deține toată suprafața evidențiată cu roșu, în timp ce suprafața cu negru are un statut incert – conform declarațiilor primarului, această ar fi revendicată, dar, inclusiv și într-un astfel de scenariu, municipalitatea are destule pârghii la îndemână să-și întregească proprietatea, pârghii de care nu se folosește.

Chiar și fără cei 900 mp, Primăria are mai bine de un hectar de teren, suprafață care îi permite să dezvolte un proiect în folosul comunității – parcare sau, de ce nu, un parc. Însă, nu se fac demersuri în acest sens.

Imagine din incinta fostului bazar [8 iunie 2023]
Mai multe autobuze CTP, inclusiv dintre cele achiziționate în ultimii ani, sunt garate la fostul bazar
Autobuze sunt inclusiv sub pasaj
Incinta fostului bazar a ajuns parcare „de ocazie” și depozit de moloz
Alte autobuze și mașini parcate în incintă
Turnurile gemene propuse în 2016 de către Primăria Iași

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Urmărește știrile APIX.ro pe WhatsApp

Editor al publicației APIX.ro, lucrează în presă din anul 2005. De-a lungul timpului, a colaborat cu instituții de presă centrale și locale.

Articole din categoria La pas prin oraș

Hover Image with Link

Trafic

Tu știi în ce cartier stai?

Facebook

Cele mai citite articole din ultima lună:

To Top