Connect with us

Reacții după gala arhitecților ieșeni: „O energie nouă creatoare a intrat în interiorul acestei bresle”

gala arhitecti iasi

Arhitectură și urbanism

Reacții după gala arhitecților ieșeni: „O energie nouă creatoare a intrat în interiorul acestei bresle”

Astăzi vom începe o serie de articole dedicate arhitecților ieșeni remarcabili prezenți la evenimentul IAȘI ARCHI: roots & branches, desfășurat la Iași în 9 și 10 martie. Evenimentul a fost conceput de echipa OAR Iași centrat pe aprecierea unor arhitecți ieșeni remarcabili, a unor profesioniști născuți sau formați la Iași, care performează în domeniul pe care și l-au ales. A fost primul eveniment de o asemenea anvergură organizat la Iași, primul în țară care și-a propus reunirea vârfurilor generațiilor de arhitecți locali, un exercițiu de recunoaștere a valorii acestora, arhitecți care au înțeles și demonstrat că talentul, munca și profesionalismul se demonstrează la planșetă sau la computer, la catedră sau pe șantier.

Organizatorul evenimentului a fost Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Iași (care include și arhitecții din județul Vaslui), are un număr de 548  membri înscriși și este principala organizație profesională în cadrul căreia sunt înscriși toți arhitecții activi din județele Iași și Vaslui. OAR are misiunea de a convinge societatea că arhitectura reprezintă, în primul rând, un act de cultură de interes public, cu implicații urbanistice, economice, sociale și ecologice. OAR este singura organizație care acordă arhitecților dreptul de semnătură și gestionează Tabloul Național al Arhitecților, publicat anual în Monitorul Oficial al României, fiind înființată în baza Legii 184 din 2001, privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată oferirii distincțiilor pentru arhitecții ieșeni remarcabili dar și pentru colaboratorii care au susținut de-a lungul timpului activitatea OAR Iași. Această primă zi a adus laolaltă aproape 200 de persoane, de oficialități, personalități ale lumii culturale și academice, reprezentanți ai unor prestigioase instituții de cultură și învățământ ieșene, arhitecți, colaboratori ai acestora, reprezentanți ai mediului local de afaceri dar și studenți sau simpli admiratori ai arhitecturii de calitate. Numărul impresionant de invitați, dar și calitatea evenimentului în ansamblul său, au fost remarcate de toți cei prezenți, arătând respectul cuvenit unei bresle creatoare, a cărei membri sunt membri respectați ai comunității, contribuind prin munca și creativitate lor la crearea Iașului contemporan.

În numele echipei de organizare, președintele OAR Iași, domnul arhitect Alin-Enver Hoblea a declarat că ” … au fost aleși pentru acest eveniment acei arhitecți care nu au căutat afirmarea personală, ci perfecționarea și evoluția lor continuă, și mă bucură că avem lângă nou arhitecți seniori, arhitecți în plină activitate profesională, tineri formatori de arhitecți, dar și arhitecți tineri sau foarte tineri, pionieri în domeniile lor de excelență.”

Cuvântul de deschidere a aparținut domnului primar al municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, care a salutat prezența la eveniment a atâtor personalități locale și regionale, a felicitat noua conducere a OAR Iași, afirmând de asemenea că ”…această gală este una a recunoștiinței pentru arhitecții ieșeni de care orașul nostru are nevoie, pentru munca și curajul dovedit în susținerea ideilor și proiectelor. Colaborarea cu echipele de arhitecți a fost, pentru mine, mereu una benefică, îndrăznind să găsim și să realizăm împreună soluții benefice pentru oraș.”. Domnul primar a acordat în cadrul evenimentului distincțiile pentru arhitecții seniori, domnii Gheorghe Hereș, Daniel Vișan, Ioan Sasu și doamna Smărăndița Gâlea, apreciind munca acestora și contribuția pe care domniile lor au avut-o, și o au în continuare, în dezvoltarea orașului Iași.

Vicepreședintele Consiliului Județean Iași, domnul Marius Sorin Dangă a avut o scurtă intervenție considerând ”… o datorie de onoare de a fi prezent și de a saluta acest nucleu reprezentativ pentru urbea noastră, Ordinul Arhitecților se întrunește pentru prima oară într-o astfel de gală, ceea ce înseamnă că o energie nouă creatoare a intrat în interiorul acestei bresle și să vă felicit pentru acest lucru.”

Domnul Președinte al Ordinului Arhitecților din România, Ștefan Bâlici, prezent la eveniment pe parcursul ambelor zile alături de echipa de vicepreședinți la nivel național, a afirmat în cuvântul său, ca fiind ”… deosebit de inspirată ideea de a aduce în prim plan arhitecți din generații diferite, arhitecți care practică în România sau în alte părți ale lumii și de a-i prezenta, atât nouă, celorlalți arhitecți, cât mai ales publicului.” Domnul arhitect Ștefan Bâlici a acordat premiile pentru arhitecții ieșeni aflați în plină activitate profesională, Dragoș Epure, Dragoș Rugină și Matius Ichim.

Doamna decan a Facultății de Arhitectură din Iași G.M. Cantacuzino, Tania Hapurne,  care a acordat premiile pentru tinerii formatori de arhitecți, Sergiu Petrea, Adrian Moleavin și Tudor Grădinaru, afirmând că ”…spiritul unei universități este dat de studenții săi, dar și de profesori. La Facultatea de Arhitectură din Iași încercăm, cu toată echipa, să ducem mai departe tradiția, adevărata moștenire a profesorilor întemeietori a școlii de arhtiectură de la Iași, Nicolae și Maria Vaida Porumbescu, dar și a celor care au continuat munca acestora…”

Un moment special a fost dedicat recunoașterii aportului pe care o serie de parteneri au avut-o și o au pentru OAR Iași, Primăria Municipiului Iași prin domnul primar Mihai Chirica,  Muzeul Municipal Regina Maria prin doamna Aurica Ichim, Complexul Muzeal Național Moldova- Palatul Culturii din Iași, prin doamna Valentina Druțu, Share Architects, prin echipa formată din Florin și Eusebia Mindirigiu, domnul designer Iulian Copăcel care a susținut toată munca de imagine a OAR Iași în ultimii ani, dar și arhitecții ieșeni Nicoleta Gheorghiu- Caba și Filip Ciobănașu (care alături de regretatul Cornel Ciobănașu) au realizat proiectul de restaurare a Palatului Braunstein, respectiv arhitectul Bogdan Zaha (asociat la Zaha Hadid Architects London), un prieten al arhitecturii ieșene, care inspiră prin propriul exemplu generațiile tinere de arhitecți.

Primar al Municipiului Iași, domnul Mihai Chirica, un susținător constant al demersurilor OAR IAȘI a confirmat acordarea unui sediu nou, într-o clădire cu valoare arhitecturală deosebită amplasată în centrul orașului, reprezentativă pentru OAR Iași, care are astfel ocazia de a demonstra cum o clădire degradată poate deveni un reper pentru oraș, fiind astfel un exemplu concret de bune practici în conservarea și valorificarea patrimoniului construit.

Cei mai tineri dintre arhitecții distinși în cadrul galei de pe 9 martie au fost Andreea T. Felciuc, Andrei Pădure și Vlad Țenu, absolvenți ai școlii de arhitectură din Iași, care profesează în prezent în Marea Britanie, la celebre companii din domeniu, laureați a numeroase premii internaționale, figuri foarte cunoscute în lumea europeană a arhitecturii. Domnul președinte al OAR Iași, arhitect Alin Enver Hoblea, a apreciat numărul mare în care sunt prezenți în sală  ” arhitecți, studenți, experți tehnici, specialiști din alte domenii conexe, reprezentanți ai celor mai importante companii din domeniul construcțiilor, persoane care pur și simplu îi apreciază pe acești arhitecți remarcabili……  Astăzi și mâine este despre ei, despre excelența în arhitectură, despre profesionalism, despre explorarea limitelor, despre pionierat, despre curaj, despre evoluție, despre infinit”

După acordarea premiilor, seara a continuat cu vernisajul expoziției proiectelor realizate de arhitecții distinși în cadrul galei, un prilej foarte bun de a vedea laolaltă proiecte realizate sau doar concepte, restaurări de monumente sau proiecte pentru METAverse, restructurări urbane sau amenajări interioare, proiecte la scară foarte mare sau proiecte la care grija pentru detaliu a fost principala preocupare, colaborări între arhitecți ieșeni și mari birouri de arhitectură. Întreaga seară a fost sub semnul dialogului, a împărtășirii experiențelor, a descoperirii de noi direcții creatoare. O concluzie asupra ideii generale a fost foarte bine exprimată de doamna arhitect Aurelia Carpov, Șef al Departamentului de Arhitectură din cadrul Facultății de Urbanism și Arhitectură a Universitatii tehnice din Republica Moldova: ”Acest eveniment a reunit oameni, idei, viziuni, profesioniști și pasionați. Un eveniment cu și despre oameni. Oameni cu rădăcini ce au format un trunchi sănătos cu ramuri pline de speranță. Arhitectura are puterea să schimbe lumea. Arhitecții din Iași au demonstrat-o!  Evenimentul a fost organizat cu SUFLET și a trezit emoții de neuitat. S-a muncit mult și aceasta a dat un rezultat foarte bun. Știu ce înseamnă a organiza și apreciez efortul depus. A meritat.”

Pe parcursul zilelor următoare vom prezenta în detaliu arhitecții și prezentările acestora, grupate sugestiv în patru paneluri (ReStore, ReVive, ReThink, ReShape), patru serii de prezentări fascinante despre educație, profesie și viitor, cu arhitecți ieșeni remarcabili.

Echipa de organizare a evenimentului, din partea OAR Iași: Președinte OAR Iași Alin Enver Hoblea, Coordonator eveniment- Sebastian Săvescu, Coordonator comunicare și imagine- Andrei Bodnar, Coordonator logistică- Alexandru Popovici, Coordonator speakeri-Ștefana Gonciar- Beșleagă, Coordonator paneluri prezentări- Mihaela Popiniuc, Coordonator relație cu partenerii instituționali- George Juverdeanu, Coordonator video și proiecții- Iustinian Nanu, Coordonator relația cu OAR- Beatrice Birtum, Secretar executiv- Cristina Gugleș, eveniment realizat cu susținerea voluntarilor ASAI, coordonați de Alexandru Ghileschi, Foto video- Alexandru Saru & Vasea Onel DoP.

Organizatorul evenimentului Ordinul Arhitecților din România filiala teritorială IAȘI, parteneri principali: ALUMIL, HOLCIM, LEIER, ALU KOENIG STAHL, NOVAMBIENT, LIBRA BANK, RODOTEX, sponsori ai evenimentului: Q Fort, Baumit, Saint Gobain, cu sprijinul Unirea Hotel & spa și Mobexpert , parteneri instituționali: Primăria Municipiului Iași, AAI filială a UAR, RUR IASI, Muzeul Municipal Regina Maria, Palatul BRAUNSTEIN, Share architects, Palatul Culturii Iași, ASAI, ARHIAS, Facultatea de Arhitectură GM Cantacuzino.

Imagini de la eveniment dar și înregistrarea tuturor prezentărilor se găsesc pe paginile de social-media ale OAR IAȘI.

Apartamente de vânzare Iași: oferte actualizate

Descoperă LAPIS Residence - un ansamblu rezidențial de top

Începând cu luna martie 2023, Apix.ro găzduiește articole scrise de Ordinul Arhitecților din România, filiala Iași, în urma unui parteneriat cu organizația profesională. Detalii despre activitățile OAR Iași pot fi consultate pe site-ul https://oar-iasi.ro.

Articole din categoria Arhitectură și urbanism

To Top